Läti politoloog: Venemaa võib terrorirünnakut kasutada ära mitmel moel

BNS
Copy
Crocuse City Hall kontserdisaal pärast terrorirünnakut Moskva lähistel Krasnogorskis.
Crocuse City Hall kontserdisaal pärast terrorirünnakut Moskva lähistel Krasnogorskis. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / Scanpix

Venemaa võib kasutada reedel Moskva eeslinnas korraldatud terrorirünnakut kontserdimajale nii Ukraina sõja eskaleerimiseks kui ka suhete parandamiseks Läänega, ütles geopoliitiliste uuringute keskuse direktor Māris Andžāns pühapäeval uudisteagentuurile LETA.

Politoloogi sõnul on praegu keeruline ennustada, milliseks kujunevad selle sündmuse tagajärjed.

Venemaa autoritaarne riigipea Vladimir Putin püüdis oma pöördumises seostada terroriste Ukrainaga ning on tõenäoline, et suur osa Venemaa elanikkonnast uskus või hakkab uskuma seda versiooni. Ent seni on keeruline järeldada midagi võimalike uute Venemaa-vastaste sanktsioonide kohta.

Hetkel on ka ebaselge, kas praegusel hetkel on Venemaal võimekust suurendada oma sõjategevuse mastaapi Ukrainas, sest Ukraina on kaitsepositsioonidel.

Andžāns tõi veel esile, et Venemaa võib kasutada terrorirünnakut olukorrana, mille taustal parandada suhteid lääneriikidega, kuna viitab vajadusele teha koostööd Venemaa ja teiste riikide vahel, kuna terrorism on kõigi ühine vaenlane.

Terrorirünnak muudab Venemaa ka pisut inimnäolisemaks ning Euroopa riikide elanikud tunnevad kaasa, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles