Iirimaa uueks peaministriks saab parteijuhiks valitud Simon Harris

Copy
Simon Harris.
Simon Harris. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS / Scanpix

Iirimaa järgmiseks peaministriks saab Simon Harris, kui võimuerakond Fine Gael valis ta pühapäeval konkurentideta sisevalimistel partei uueks juhiks.

Erakonna esimeheks saamine on 37-aastase Harrise sõnul «mu elu suurim au».

Pärast valituks osutumist ütles Harris oma paremtsentristliku erakonna liikmetele, et tasub nende usu eest temasse «raske töö, vere, higi ja pisaratega, igapäevaselt vastutuse, alandlikkuse ja tsiviliseeritusega».

Oma prioriteetidest rääkides ütles Harris, et Fine Gael «seisab õigusriigi» põhimõtete eest ning et tahab võtta rahvuslastelt «meie lipu tagasi», mille peale parteikaaslased valjult rõkkasid.

Samuti rääkis Harris, et asub täitma eesmärki planeerida paremini ja kestlikult immigratsioonipoliitikat, milles viimasel ajal on Iirimaal pinged kerkinud. Harris lubas ka võidelda «populismi ohtude vastu».

Välispoliitilistest suundumustest rääkides kutsus Harris üles kehtestama viivitamatult vaherahu Gaza sektoris ning mõistis hukka Venemaa «kohutava ebaseadusliku sissetungi Ukrainasse».

Harrise saamise valitsusjuhiks peab kinnitama Iirimaa parlament, kui see naaseb aprilli alguses puhkuselt.

Harris võtab ameti parlamendis kinnitamise järel üle Leo Varadkarilt, kes teatas kolmapäeval tagasiastumisest.

Politoloogid nimetasid Varadkari tagasiastumist selles Euroopa Liidu liikmesriigis «poliitiliseks maavärinaks».

«Pärast seitset aastat ametis ei ole ma enam parim isik sellele tööle,» ütles 45-aastane Varadkar, kelle sõnul olid tema tagasiastumise põhjused nii isiklikud kui poliitilised, ent peamiselt poliitilised, ütles ta täpsustamata.

«Ma astun tagasi Fine Gaeli presidendi ja juhi kohalt ning panen maha taoiseachi (valitsusjuhi) ameti niipea, kui minu järglane on võimeline selle koha üle võtma,» ütles Varadkar kolmapäeval Dublinis ajakirjanikele.

Varadkari sõnul tal kindlaid tulevikuplaane ei ole, kuid parlamendiliikmeks kavatseb ta edasi jääda.

Vaid loetud tunde hiljem oli Harris saanud oma erakonnakaaslastelt piisavalt toetust Fine Gaeli uueks juhiks saamiseks ning võimalikud rivaalid taandasid end ise.

Partei asejuht Simon Coveney ütles, et uus parteijuht ning peatne peaminister on «tõeliselt karismaatiline» poliitik, kes on ideaalne valik partei kehvast seisust välja toomiseks.

Varadkar oli peaminister kaks ametiaega: 2017-2020 ja uuesti alates 2022. aasta detsembrist.

Esimest korda peaministriks saades oli ta Iirimaa kõigi aegade noorim valitsusjuht ning ta on ka esimene avalik gei selles ametist. Lisaks on iiri ema ja india isaga Varadkar esimene kahe rassi esindaja peaministriametis.

Kuu algul lükkasid iirlased topeltreferendumil tagasi valitsuse välja pakutud reformi, mille eesmärk oli muuta naiste ja perede käsitlust põhiseaduses.

Varadkar naasis hiljuti traditsiooniliselt püha Patricku päeva visiidilt Washingtoni, kus kohtus president Joe Bideni ja teiste poliitikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles