ISW: Ukraina süüdistamine kujutab endast Venemaale suurt ohtu

BNS
Copy
Leinajad Krasnogorskis kontserdimaja Crocus City Hall terrorirünnakule järgnenud päeval.
Leinajad Krasnogorskis kontserdimaja Crocus City Hall terrorirünnakule järgnenud päeval. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / Scanpix

Kreml on otsustanud, et kontserdimaja rünnakus Ukraina süüdistamise infoväärtus kaalub üles kõik riskid sisejulgeolekule, leiab Ameerika sõjauuringute instituut uues aruandes, mida vahendas Unian.

Rünnak Crocus City Halli kontserdimajale on Vene luure ja õiguskaitseorganite oluline läbikukkumine.

ISW hiljutise aruande kohaselt ei viita olemasolevad tõendid mingile keerukale vandenõuteooriale Vene Föderatsiooni vastu. Küll aga võib see, kui Kreml ja ultranatsionalistid süüdistavad Islamiriigi rünnakus Ukrainat, minna kalliks maksma Venemaa sisejulgeolekule ning tsiviilelanike eludele.

ISW analüütikute meelest eiravad Kreml ja tema ultranatsionalistlikud propagandistid selget ohtu, mida islamistlikud operatsioonid Venemaal sisejulgeolekule ja tsiviilelanikkonnale kujutavad, eelistades propagandat ning valesüüdistusi Ukraina seotuse kohta.

Kreml on otsustanud, et Ukraina süüdistamine kontserdimaja rünnakus kaalub infoväärtuselt üles sisejulgeoleku ja kõik tekkida võivad tsiviilohvrid, kui riik ei suuda oma piirides adekvaatselt tõrjuda radikaalset islamistlikku ohtu.

22. märtsil tungisid relvastatud mehed Moskva lähedal asuvasse kontserdisaali, avades inimeste pihta tule ja süüdates ruumi. Selle tagajärjel hukkus üle 130 inimese.

Pärast rünnakut ütles Vladimir Putin, et selles on süüdi Ukraina ja selle luureteenistused. Islamiriik (IS) tunnistas aga rünnaku oma kätetööks.

Ekspertide hinnangul õõnestas rünnak Putini narratiivi, mille järgi ta tagab venelaste turvalisuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles