POSTIMEES HAAGIS Mark Rutte on pragmaatik, kes suudaks NATOs ka Trumpi ohjeldada (4)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik, Haag, Holland
Copy
Hollandi ajutine peaminister Mark Rutte (paremal) on kõige tõenäolisem Jens Stoltenbergi (vasakul) matlipärija NATO peasekretäri kohale, kuna arvatakse, et võimeka suhtlejana suudaks ta allianssi kõige paremini triivida.
Hollandi ajutine peaminister Mark Rutte (paremal) on kõige tõenäolisem Jens Stoltenbergi (vasakul) matlipärija NATO peasekretäri kohale, kuna arvatakse, et võimeka suhtlejana suudaks ta allianssi kõige paremini triivida. Foto: Francois Mori/POOL/AFP/SCANPIX

NATO järgmise peasekretäri esikandidaat, Hollandi kõige pikaaegsem peaminister Mark Rutte on ideoloogiata pragmaatik, kes suudab läbi rääkida ükskõik kellega ükskõik milles ja lepitada ka kardinaalselt eri arvamusel olevaid osapooli.

Seepärast on tal ka juba 20 NATO liikmesriigi toetus. Haagi poliitkoridorides ollakse vaatamata Ida- ja Kesk-Euroopa riikide skeptilisusele kindlad, et Rutte töökoha Brüsselis kindlustab.

57-aastane Rutte ei varjanud juba lapsepõlves oma ambitsioone minna poliitikasse. Kui teised tahtsid saada politseinikuks või tuletõrjujaks, siis Rutte rääkis, et tema tahab Hollandi peaministriks saada. Ta kuulus paremtsentristlikku Vabaduse ja Demokraatia Parteisse (VVD) juba keskkoolist saadik ja juhtis Leideni ülikooli ajalooõpingute ajal VVD noortekogu.

Juba siis naljatleti, et noortekogu juhatus on Rutte esimene valitsuskabinet. Lähiajaloos polnud Hollandil liberaalset peaministrit ega VVD võimul olnud, seega see tunduski absurdne. Nohikliku välimusega Rutte pole kunagi hoolinud rahast. Ta on terve oma elu elanud Haagis tagasihoidlikku elu. Sõidab vana Saabiga, elab üksinda vanas korteris ja veel 2022. aastani kasutas kõnedeks Nokia 301 nuputelefoni. Teda huvitavad raamatud ja muusika.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles