Saksa vasakpoolsed seisavad veteranide mälestuspäeva vastu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdur patrullis Kunduzi provintsis Afganistanis, kus on langenud 53 sakslast.
Saksa sõdur patrullis Kunduzi provintsis Afganistanis, kus on langenud 53 sakslast. Foto: SCANPIX

Saksa valitsevate konservatiivide ettepanek hakata esimest korda pärast Teist maailmasõda tähistama sõjaveteranide päeva ei meeldi selle riigi vasakpoolsetele jõududele, selgub ajalehest Irish Times.


Saksa kaitseministri Thomas de Maizière’i sõnul on see ettepanek õigeaegne, eriti arvestades nende sõdurite laienevat teenimist üle maailma. 14 aastat pärast Kosovot, mis oli Saksa sõduritele esimene välisoperatsioon pärast Teist maailmasõda, on sellest riigist võõrsile teenima saadetud umbes 300 000 sõdurit. Üle saja on saanud välismissioonidel surma.

De Maizière’i ettepaneku kohaselt võiks veteranide päeva hakata tähistama 22. mail – just sel kuupäeval 1956. aastal pandi alus Bundeswehrile.

Ettepanekut tervitasid kaitseministri kolleegid valitsevast Kristlik-Demokraatlikust parteist (CDUst). Veteranide päev on üks osa Saksa valitsuse pingutustest reformida Bundeswehri ja muuta üldsuse suhtumist sõjaväkke. Kolm aastat tagasi avati Berliinis memoriaal langenud Saksa sõdureile.

Bundeswehri esindusorganisatsiooni juht Ulrich Kirsch tervitas de Maizière’i ideed, kuid lisas, et selle juures on oluline defineerida, kes on veteran.

Saksamaal pole veteranide päeva olnud alates Kolmandast Reichist ning seitset miljonit kahes maailmasõjas langenud sakslast eraldi ei mälestata. Selle asemel tähistatakse 11. novembril Volkstrauertagi, millega leinatakse sõjas langenud sõdureid ja tsiviilisikuid ning ka vägivaldse rõhumise ohvreid.

Opositsiooniliste sotside (SPD) kaitseküsimuste eestkõneleja Rainer Arnold aga teatas, et on skeptiline selle osas, et taoline uus päev ühiskonnas läbi läheks.

Samuti opositsioonis olev Vasakpartei leidis, et kaitseminister peaks tõstma sõdurite palku selle asemel, et äratada mingit odavat auideaali.

Kaitseministri ettepanekule eelnes Saksa õpetajate liidu (GEW) avalik hukkamõist selle osas, et Bundeswehr üritab saavutada rohkem mõju koolide üle. «Relvanäitustel ja muudel sarnastel Bundeswehri üritustel pole kohta koolide territoorimitel – ei nädalavahetustel ega koolivälise tegevusena,» teatas GEW oma avalduses. Õpetajate liit leidis, et kaitseväest huvitatud õpilastele jagatavale infole tuleks lisada ka lugusid Afganistanist traumeeritult naasnutest ja lahinguis langenuist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles