Soome politsei: Baltikumis müüakse röövretki Helsingi juveeliäridesse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kast ehetega
Kast ehetega Foto: SCANPIX

Soome politseinike kinnitusel valmistavad rahvusvahelised kuritegelikud jõugud rööve ette ennenägematu põhjalikkusega.

Helsingi politsei ülemkomissari Jari Aarnio sõnul võib Eestis, Leedus ja Rumeenias osta omale eelnevalt väljatöötatud ja turvaliseks nimetatud röövimisplaani, mille sihtmärgiks on peamiselt Helsingis asuv kullassepaäri.

«Juveelirööve organiseeritakse ka mujale Soome, kuid seal pole saadaval nii hinnalist saaki, kui seda on pealinnas,» selgitas ta.

Tuleb tunnistada, et soomlastest röövlid pole pooltki nii hoolikad, kui seda on välismaalased, nentis ülemkomissar.

Vaatamata kõigele on politseinikud lahendanud 90 protsenti viimasel ajal aset leidnud rünnakutest kullassepaäridesse ja kellapoodidesse. «Lühikese perioodi jooksul on kaasa viidud väärtasju nelja miljoni euro väärtuses,» kinnitas Aarnio.

Juveeliröövidel on kolm etappi. Kõige enne saabub Soome 3-4 näiteks leedulast, kes hoiavad silma peal sündmustel mingis juveelipoes, jälgivad turvameeste liikumist ja teevad kindlaks turvakaamerate asukohad.

Kui eeltöö on hoolikalt tehtud, siis müüakse röövretk allilmas maha suurima pakkumise teinud inimesele. Pärast seda saabuvad Soome röövi tegelikud läbiviijad. Nemad tegutsevad väga täpselt ja peidavad saagi eelnevalt kokkulepitud kohta, näiteks loodusesse. Röövlid lahkuvad seejärel kiiresti riigist.

Kolmandas etapis tegutsevad inimesed, kes tulevad Soome ainult saagi järele. Tavaliselt viiakse esemed Soomest välja liinilaevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles