Enamik poolakaid tähistab lihavõtteid jätkuvalt kristlikke tavasid järgides

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmipuudepüha möödunud pühapäeval Varssavi Püha Anna kirikus.
Palmipuudepüha möödunud pühapäeval Varssavi Püha Anna kirikus. Foto: SCANPIX

Kuigi Lääne-Euroopas on lihavõtted tihti taandunud vaid lastele šokolaadimunade ostmisele, seostuvad poolakate jaoks ülestõusmispühad jätkuvalt vanade kirikuga seotud traditsioonidega nagu toidu õnnistamine ja munade jagamine, vahendab Poola Raadio veebileht värsket uuringut.


Viidatud küsitluse kohaselt peab 90 protsenti poolakaist jätkuvalt aus kristlikke pühadetraditsioone, mis on muutumatuna püsinud kümneid aastaid.

80 protsenti küsitletuist ütles, et ei kujuta ette ülestõusmispühi nende puhuks valmistatavate kookide – näiteks babkade ja mazurekideta – ega ka märja lihavõtteesmaspäeva traditsioonita, mille käigus äratavad poisid tüdrukuid neile pangetäie vee kaela valamisega.

Kolm neljandikku ütles, et ei kujuta ette lihavõtteid isevärvitud munadeta ning kaks kolmandikku käib enda sõnul ülestõusmismissal.

CBOS hakkas lihavõttetavasid puudutavaid küsitlusi korraldama 14 aastat tagasi. Uuringutulemused näitavad, et ülestõusmispühi pidavate ja sellega seotud kombeid järgivate inimeste arv on jäänud püsivaks. Ainus tava, mis näitab kahanemistendentsi, on pühadekaartide saatmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles