AJUDE VÄLJAVOOL Kümned tuhanded noored slovakid lahkuvad populistliku Fico võimu alt Tšehhisse

Postimees
Copy
Meeleavaldajad plakatiga «Fico on valetaja» veebruaris Bratislavas meeleavaldusel peaminister Robert Fico valitsuse plaani vastu likvideerida riigiprokuratuur.
Meeleavaldajad plakatiga «Fico on valetaja» veebruaris Bratislavas meeleavaldusel peaminister Robert Fico valitsuse plaani vastu likvideerida riigiprokuratuur. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / SCANPIX

Kui noored slovakid on alati kippunud võrreldes teiste ELi maade eakaaslastega rohkem võõrsile, siis ekspertide hinnangul on ajude väljavool hüppeliselt kasvanud pärast seda, kui mullu septembris võitis parlamendivalimised Vene-sõbralik populist Robert Fico.

Üks neist, kes Fico peaministriks saamise järel kodumaa tolmu jalgelt pühkis, on kontserdikorraldaja ja diskor Marek Mikič, kes kolis hiljuti naabermaa Tšehhi pealinna Prahasse, nagu enamik lahkuvaid slovakke.

«Valimised olid minu jaoks viimane piisk karikasse,» ütles Mikič Briti ajalehele The Guardian. Noormees rääkis, et kuigi ta õppis ja töötas varem mõne aasta välismaal, ei plaaninud ta seni püsivalt Slovakkiast ja kodulinnast Košicest lahkuda, kuid korruptsioonisüüdistustest saadetud marurahvusliku Fico tagasivalimine peaministriks pani teda meelt muutma. «Ma ei ütle, et Tšehhis on kõik ideaalne, kuid ma olen pigem siin, kui kodus,» lisas noormees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles