ÜLEVAADE Soome valitsus ähvardab asuda pensione kärpima (4)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Heeringakaupmees Holger Sjogren (vasakul) Helsingi kalaturul oma kaupa pakkumas. Toiduainete hinnad mõjutavad Soome pensionäride toimetulekut.
Heeringakaupmees Holger Sjogren (vasakul) Helsingi kalaturul oma kaupa pakkumas. Toiduainete hinnad mõjutavad Soome pensionäride toimetulekut. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP/SCANPIX

Põhjanaabri paremparteidel tuleb lähikuudel otsustada, kas ja kui palju kärpida soomlaste pensione, sest rahandusministri arvates kreenis riigieelarvet kuidagi teisiti tasakaalu ei saa.

Peaminister Petteri Orpo Koonderakonna keskseid valimislubadusi 2023. aasta parlamendivalimiste eel oli samuti riigivõla kärpimine, milleks plaaniti ohtralt reforme. Pensionärid aga riigieelarve kulude kokkutõmbamise tõttu pihta ei saa, vandusid Soome poliitikud aasta tagasi kampaaniahoos, meenutas Helsingin Sanomat.

Nüüd on olukord muutumas, sest valitsusvastutust kandvate Koonderakonna, Põlissoomlaste, Rootsi Rahvapartei ja Kristlike Demokraatide ministrid sukelduvad üha konkreetsematesse läbirääkimistesse, kuidas lubatud miljarditesse eurodesse ulatuvad kärped ikkagi ilma suurema kärata ära teha.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles