Läti Ülikool leiab iga päev plagiaate

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Ülikooli tudengid kahe aasta tagusel meeleavaldusel õppehoone ees kartuleid grillimas.
Läti Ülikooli tudengid kahe aasta tagusel meeleavaldusel õppehoone ees kartuleid grillimas. Foto: SCANPIX

Läti Ülikoolis avastatakse igal päeval lõputööde seast plagiaate, kuid pettusega tööde osakaal on siiski marginaalne, ütles selle õppeasutuse rektor Marcis Auzins BNSile.


«Bakalaureuse- ja magistritööde seas on mõni juhtum, kuid nende arv on väga väike, arvestades, et igal aastal lõpetab 6000 tudengit. Seda ei saa isegi protsentidesse panna,» sõnas Auzins.

Tema sõnul leiavad ülikooli töötajad tudengite töödest plagiaate iga päev. Tihti aga ei teavita nad sellest õppeasutuse juhtkonda ning lasevad üliõpilasel lihtsalt kirjutada uue töö. Auzinsi sõnul esineb lisaks sihilikule plagieerimisele ka juhtumeid, kus esmakursuslased lihtsalt ei tea, kuidas kasutatud allikatele viidata.

Samas, kui bakalaureuse- või magistritööst leitakse sihilik plagiaat, ootab süüdlast väljaviskamine. «Loomulikult ei tunnistata kedagi eluks ajaks kurjategijaks. Tudeng võib järgmisel aastal naasta, kirjutada töö uuesti jne,» rääkis rektor.

Auzinsi sõnul võitleb Läti Ülikool plagieerimise vastu andmebaasiga, kus on sees kõik neil kirjutatud tööd ja Lätis vabalt kättesaadavad tekstid.

Täna kirjutasid Läti suuremad ülikoolid alla kavale teha koostööd plagiaadi elimineerimiseks ühise infosüsteemi abil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles