VIDEO Vantaas sai koolitulistamises üks laps surma ja kaks raskelt haavata (8)

Uuendatud 2. aprill 2024, 14:18
Copy
Soome politsei Viertola kooli juures.
Soome politsei Viertola kooli juures. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Soome pealinna Helsingi lähedal Vantaas leidis teisipäeva hommikul põhikoolis aset tulistamine, mille pani toime 12-aastane laps. Politsei teatas hiljem päeval, et üks kuuenda klassi laps suri sündmuskohal.

Ida-Uusimaa politsei sai väljakutse Viertola kooli Jokiranta õppehoonesse kell 9.08 võimaliku tulistamisjuhtumise tõttu, vahendab Helsingin Sanomat. Kella 10.15 paiku teatati, et politsei võttis võimaliku kahtlusaluse kinni.

Hiljem päeval teatas politsei, et üks 12-aastane laps suri, kaks samaealist õpilast sai raskelt vigastada, vahendab Helsingin Sanomat.

Politsei teatel on juhtumiga seotud õpilased kõik soomlased.

Kahtlusalusel oli koolis kaasas kehtiva kasutusloaga tulirelv, mis kuulus lähisugulasele.

Politseile seni teada oleva informatsiooni kohaselt ei olnud varem märke, nagu oleks kahtlusalune tulistamisega ähvardanud. Samuti ei viita miski, et tegemist võiks olla jõukudevahelise vägivalla või muu organiseeritud kuritegevusega.

Samuti ei viita miski sellele, et kahtlustatavaid oleks rohkem kui üks. Politsei uurib tulistamist kui mõrva ja kahte mõrvakatset. Esialgsel vestlusel on kahtlustatav teo omaks võtnud, öeldakse politsei pressiteates. Kuna ta on aga alla 15-aastane, ei saa teda vangi panna - ta antakse üle sotsiaalametnikele.

«Arvasime kõik, et oleme ühiskonnana varasematest koolitulistamisest õppinud. Sellist päeva poleks tohtinud juhtuda,» kommenteeris Ida-Uusimaa politseiülem Seppo Kolehmainen.

Lapsi hoiti veel hommikul pärast kella 11 koolis kinniste uste taga, samal ajal kogunes hoone ette suur hulk šokeeritud täiskasvanuid, kellest paljud olid koolis viibivate laste vanemad.

Kohalik meedia kirjutas veel, et koolis käivate õpilaste vanemate sõnul leidis tulistamine aset klassiruumis. Seda kinnitas Helsingin Sanomatile ka kahe koolilapse vanemad, kuna lapsed helistasid hirmunult koolist vanematele ja rääkisid juhtunust.

Viertola kooli direktor Sari Laasila ütles keskpäeval HS-ile, et koolis on olukord üsna rahulik.

Hommikul sündmuskoha lähistel tööl olnud pealtnägija rääkis Iltalehtile, et kuulis veidi pärast kella üheksat õuest üht pauku. «Siis oli jube kisa, paar last jooksid üle õue,» kirjeldas ta.

Soome president Alexander Stubb kirjutas sotsiaalmeediaplatvormil X, et on Vantaa sündmustest šokeeritud. Stubb avaldas hukkunud koolipoisi omastele sügavat kaastunnet. Haavatutele soovis Stubb jõudu paranemiseks ning lisas, et ta mõtleb kõigi kooli õpilaste ja töötajate peale.

Peaminister Petteri Orpo ütles, et on tulistamisest sügavalt šokeeritud. «Mu mõtted on kannatanute, nende lähedaste ja teiste Viertola kooli õpilaste ja töötajatega,» kirjutas Orpo X-is. Orpo sõnul jälgib ta olukorda tähelepanelikult ja ootab ametivõimudelt värsket teavet.

Soome siseminister Mari Rantanen kirjutas X-is, et päev algas šokeerivalt. «Võin vaid ette kujutada valu ja muret, mida paljud pered praegu üle elavad,» sõnas ta.

Viertola koolis õpib umbes 800 õpilast, koolis töötab kokku ligi 90 inimest.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles