Kõrgõzstan astus USA õhuväebaasi sulgemisele sammu lähemale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Manase õhuväebaasis.
USA sõdurid Manase õhuväebaasis. Foto: AFP / Scanpix

Kõrgõzstani parlamendi komitee toetas valitsuse otsust sulgeda riigi territooriumil asuv USA õhuväebaas. Sulgemisotsus võib saada lõpliku heakskiidu juba sel nädalal.


«[Parlamendi julgeoleku ja kaitse] komitee toetab valitsuse ettepanekut lõpetada Ühendriikidega sõlmitud lepingud, mille alusel nende väeüksused Manase õhuväebaasis viibivad,» ütles komitee esindaja Leila Sõdõkova, vahendas AFP.

Neljapäeval toimub Kesk-Aasia riigi parlamendis hääletus, kus otsustatakse sõjaväebaasi lõplik saatus.

Kõnealust Manase baasi kasutavad liitlasväed Afganistani operatsioonide toetuskeskusena. Tegemist on olulise lüliga NATO koalitsioonivägede operatsioonides ning selle sulgemine tähendaks USA juhitavatele liitlastele suurt tagasilööki.

2001. aastal avatud Manase sõjaväebaasis teenib kokku tuhat sõjaväelast. Ühendriikide sõdurite kõrval on seal ka väike kontingent Prantsuse ja Hispaania sõdureid.
Avalikkuses peetakse baasi sulgemise peamiseks põhjuseks asjaolu, et Venemaa pole rahul Ühendriikide sõjalise kohalolekuga Kesk-Aasias.

Eelmisel nädalal teatas Kreml, et annab Kõrgõzstanile laenu ja kustutab osa võlast. Väidetavalt oli USA lennuväebaasi sulgemine eeltingimus rahalise toetuse eraldamiseks.

Vene Föderatsiooni presidendi Dmitri Medvedevi kinnitusel antakse Kõrgõzstanile abi eriliste liitlassuhete tõttu. Kõrgõzstani juhtkond on eitanud, et leping lõpetati Venemaa surve tõttu.

Muu hulgas on spekuleeritud ka teemal, et Moskva võib lennuväebaasi saatuse arutamist kasutada trumbina Ida-Euroopasse kavandatava USA raketikilbi üle peetavatel läbirääkimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles