Rowling võib Šoti uue vihakõne seaduse tõttu sattuda võimudega pahuksisse (3)

Copy
J. K. Rowling.
J. K. Rowling. Foto: Martin Harris/Capital Pictures/Scanpix

Maailmakuulus šoti kirjanik J. K. Rowling kritiseeris sotsiaalmeedias kodumaa seadusandjaid uue vähemuste õigusi kaitsva seaduse pärast.

Rowling on ühismeedias kritiseerinud eile jõustunud Šotimaa uut vihakõne seadust, mille kohaselt loetakse kuriteoks ka viha õhutamise, mis on seotud vanuse, puude, usutunnistuse, seksuaalse sättumuse, transsoolise identiteedi või vahesoolisusega. Samas ei laiene seadus aga näiteks naistevastasele vihakõnele, selle plaanib Šoti valitsus lisada uude seaduseelnõusse, vahendab BBC.

Maksimaalselt on võimalik kuriteo toimepanijat karistada seitsmeaastase vanglakaristusega.

Šoti valitsus nõuab, et uus seadus kaitseks vihkamise ja eelarvamuste eest, kuid jätaks lämmatamata individuaalset väljendusvabadust.

Edinburghis elav kirjanik on aastate jooksul ühismeedias silma paistnud transsoolisi laitvate kommentaaridega. Ta on nimetanud mitut transsoolist naist meheks, sealhulgas aktiviste, süüdimõistetud vange ja avaliku elu tegelasi.

Nüüd kirjutas ta ühismeedias: «Näib, et Šotimaa seadusandjad on väärtustanud kõrgemalt nende meeste tundeid, kes esitavad oma ideed naiselikkusest, olgu see siis naisteviha või oportunism, kui tegelike naiste ja tüdrukute õigusi ja vabadusi.»

«Sõna- ja uskumusvabadus on Šotimaal läbi saanud, kui bioloogilise soo täpset kirjeldamist peetakse kuritegelikuks,» lisas kirjanik.

Samuti nimetas Rowling meheks transseksuaale Isla Brysonit, kes on vägistamises süüdi mõistetud, ning Andrew Millerit, kes piirkonna lõunaosas ründas ja röövis ühe tüdruku paljaks.

«Ma olen praegu välismaal, kuid kui see, mida ma siin kirjutasin, kvalifitseerub uue seaduse tingimuste kohaselt õigusrikkumisena, siis ootan, et mind arreteeritaks, kui ma Šoti valgustusajastu sünnimaale tagasi pöördun,» kommenteeris kirjanik.

Ka Ühendkuningriigi peaminister Rishi Sunak on teemat kommenteerinud, öeldes, et kedagi ei peaks süüdi mõistma pelgalt kellegi bioloogilise soo kirjeldamise pärast, vahendab The Daily Telegraph.

Inimene paneb toime süüteo, kui ta levitab materjali või käitub viisil, mida võib pidada ähvardada või solvavaks. Rassil, seksuaalsel sättumusel ja religioonil põhineva vaenu õhutamine oli Suurbritannias juba 1986. aasta avaliku korra seaduse alusel ebaseaduslik, kuid see kuulub nüüd ka Šotimaa uue seaduse alla.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles