KOHALIK VAADE Zelenskõi probleem – plekilise mainega ametnikud tulevad võimu juurde tagasi

Dõmõtro Bobritski
, Ukraina väljaande New Voice poliitikavaatleja
Copy
Ukraina presidendi kantselei toonane asejuht, korruptsioonikahtlustusega Kõrõlo Tõmošenko avaldas 24. jaanuaril 2023 oma Telegrami kanalis foto, millel hoiab käes Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile mõeldud käsitsi kirjutatud tagasiastumisavaldust.
Ukraina presidendi kantselei toonane asejuht, korruptsioonikahtlustusega Kõrõlo Tõmošenko avaldas 24. jaanuaril 2023 oma Telegrami kanalis foto, millel hoiab käes Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile mõeldud käsitsi kirjutatud tagasiastumisavaldust. Foto: Handout/Kõrõlo Tõmošenko Telegrami kanal/AFP/SCANPIX

Kõrõlo Tõmošenko on üks kõlavamaid nimesid Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi lähikonnast, kes täiemahulise sõja ajal korruptsioonikahtlustuste tõttu ameti kaotanud. Ometi on ta võimutipus tagasi.

Tema nimi on enamikule Eesti lugejatest ilmselt tundmatu, kuid tema lugu on väga hea näide, milliste oskustega inimesi Ukraina juhtkond hindab ja miks korruptsioonis kahtlustatavad ametnikud ikka ja jälle tagasi pinnale kerkivad.

Tõmošenko on Ukraina presidendi kantselei endine asejuht, kes sellest ametist aasta tagasi vallandati. Hiljuti sai ta aga olulise koha kaitseministeeriumis, ülesandega innustada ukrainlasi aktiivsemalt kaitsejõududesse astuma.

Zelenskõi meeskonnaga liitus Tõmošenko 2019. aastal, Ukraina presidendi karjääri alguses. Tol ajal kuulus Tõmošenkole tipp-poliitikute seas hinnatud videokompanii Goodmedia. Tema idee oli näiteks viirusvideo, milles tulevane president esitas ametis olevale presidendile Petro Porošenkole provokatiivse väljakutse, kutsudes teda jalgpallistaadionile debatti pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles