Pandade paaritumine ebaõnnestus agarusest hoolimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tian Tian
Tian Tian Foto: SCANPIX

Suurbritannia ainus hiidpandade paar ei suutnud paarituda nende 36 tunni jooksul, mil oli võimalus viljastuda, vahendab Edinburgh’ loomaaia teadet AFP.


Isane Yang Guang ja emane Tian Tian tegid küll mitu katset, kuid ükski neist ei õnnestunud, tõdesid loomaaia töötajad. Mõlemad karud sai Šotimaa loomaaed mullu detsembris Hiinalt kümneks aastaks laenuks.

Pandadel on ovulatsioon ehk umbes 36 tundi kestev võimalus tiineks jääda kord aastas. «Eile õhtul näitasid Tian Tiani hormoonid langust ja seejärel võis mõlema panda puhul täna hommikul märgata piiratud paaritumiskäitumist,» kirjeldas loomaaia pressiesindaja.

«Seetõttu täna Tian Tiani ja Yang Guangi kokku ei pandud. Edinburgh’ loomaaed saab kuulutada 2012. aasta pandapaaritamishooaja lõppenuks ning mõlemad pandad on taas külastajatele vaatamiseks väljas,» lisas ta.

Loomaaia direktori Iain Valentine’i sõnul oli karudel tohutult agarust, kahjuks kukkusid katsed paarituda aga siiski läbi. «Kuigi mõlemad on teiste pandadega varem poegi saanud, on nad mõlemad siiski suhteliselt kogenematud,» nentis ta.

«Meie jaoks oli tohutult julgustav see, kui palju loomulikku sädet nende kahe looma vahel oli, sest nagu inimeste puhulgi pole isased ja emased pandad üksteisele atraktiivsed. Mõlemad tahtsid paarituda, kuid nende kogenematus paistis välja,» jutustas Valentine.

«Pojad olnuks tänavu boonuseks, kuid me peame arvesse võtma, et need pandad just saabusid ning neil on olnud piiratud aeg kohanemiseks,» tõdes loomaaia direktor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles