Saksamaa andis Horvaatiale välja sõjakuritöös kahtlustatava

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Jugoslaavia aastal 1995: kaks bosnia horvaadist sõdurit möödumas tapetud bosnia serblase laibast.
Endine Jugoslaavia aastal 1995: kaks bosnia horvaadist sõdurit möödumas tapetud bosnia serblase laibast. Foto: SCANPIX

Saksamaa andis Horvaatiale välja nende kunagise sõduri, keda süüdistatakse 1995. aastal serblastest vanapaari tapmises, kirjutab AFP.


Toonast horvaatide rühmaülemat Bozo Bacelici süüdistatakse selles, et ta osales 1995. aasta 11. augustil rannikulinnas Sibenikis nende kahe serblase mõrvas.

Tapmine leidis aset mõned päevad enne seda, kui Zagrebi väed vabastasid olulise serbia mässuliste käes olnud ala. Viimatimainitud operatsioon tähendas sisuliselt aastatel 1991-1995 Horvaatia vägede ja mässuliste serblaste vahel käinud sõja lõppu.

ÜRO sõjakuritegude tribunali andmeil tapeti selle operatsiooni ajal ja järel vähemalt 150 serblast, 200 000 serblast pages Horvaatiast.

Praeguseks 42-aastane Bacelic vahistati rahvusvahelise orderi alusel veebruaris Frankfurdi lennujaamas.

Bacelic ja kolm tema kaassüüalust mõisteti 2002. aastal Sibeniki kohtus õigeks. Kui ülemkohus aga selle otsuse tühistas, põgenes Bacelic 2007. aastal kodumaalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles