Pärast USA presidendi Joe Bideni ähvardust jätta Iisraeli ilma oma vankumatust toetusest, juhul kui viimane ei astu konkreetseid samme Gaza nälgivate elanike kannatuste leevendamiseks, teatas Iisrael rutakalt täiendavate abikanalite avamisest ja vallandas humanitaartöötajate tapmise eest vastutanud sõjaväelased.

Nii USA kui ka teiste lääneriikide senisest teravama kriitika Iisraeli tegevuse vastu on kutsunud esile olukord, kus Palestiina Punase Poolkuu Ühingu teatel on Gazas nälga surnud juba 31 last ja ÜRO hinnangul on sügavas alatoitumuses üle 50 000 lapse. Kõige rängem on olukord enklaavi põhjaosas, kus abiühenduse Oxfam teatel on elanikud alates jaanuarist olnud sunnitud toime tulema tarbides keskmiselt vaid 245 kilokalorit päevas ehk soovituslikust umbes tosin protsenti.

USA välisministri Antony Blinkeni sõnul soovib Washington nüüd kiiresti näha, et ligi pool aastat blokaadi all elanud palestiinlasteni jõuab senisest oluliselt rohkem toitu ja muud abi. «Me tervitame samme, mille Israel on algatanud,» vahendas uudisteagentuur AFP Bilnkeni sõnu reedesel kohtumisel ELi ametnikega. «Need on positiivsed arengud, kuid tõeline test on tulemused ja me soovime neid näha lähipäevil ja -nädalatel.»

Kommentaarid
Copy