New Yorgi ümbrust raputas harukordne maavärin

Postimees
Uuendatud 5. aprill 2024, 19:21
Copy
Inimesed Manhattanil New Yorgis.
Inimesed Manhattanil New Yorgis. Foto: Jimin Kim / SOPA Images / ZUMA Press Wire / Scanpix

Täna hommikul kohaliku aja järgi toimus USA idarannikul New Yorgi ja New Jersey osariigis maavärin, mis esialgsetel andmetel võis küündida kuni 5,5 magnituudini.

Telekanali CBS News andmetel mõõdeti maavärina tugevuseks 4,7 magnituudi, samas kui uudisteagentuur Reuters teatas viitega Euroopa Vahemere seismoloogiakeskusele, et maavärina tugevuseks oli 5,5 magnituudi.

Maavärina kese oli USA geoloogiateenistuse teatel New Jersey osariigis Whitehouse Stationi lähistel, mis jääb New Yorgi linnast umbes 65 kilomeetri kaugusele läände. Maavärinat oli tunda kogu laiemas n-ö kolme osariigi piirkonnas ehk New Jersey, New Yorgi ja Connecticuti osariigi kokkupuutekohas.

Kohaliku aja järgi kell 10.20 (17.20 Eesti aja järgi) toimunud maavärin esialgseil andmeil purustusi kaasa ei toonud, kuid hooned vappusid mitmel pool New Jerseys ja Long Islandil.

New Yorgi osariigi kuberner Kathy Hochul ja New Yorgi linnapea Mayor Adams hoiavad olukorral silma peal. «Mu meeskond hindab mõjusid ja võimalikku kahju, mis võis tekkida ning me teavitame avalikkust jooksvalt kogu päeva,» kirjutas Hochul sotsiaalmeedias.

«Ma lebasin voodil ja kogu mu kortermaja hakkas värisema. Ma läksin tõeliselt ärevile,» ütles CBSile üks New Yorgi elanik.

Maavärina epitsentri lähistel asuvas Lebanoni linnas poejuhataja ameti pidav 50-aastane Dominika Uniejewska ärkas maavärina peale. «Ma ei ole kunagi kogenud nii tugevat maavärinat. Ma olen küll varem kogenud mõnda, kuid see polnud midagi võrreldes sellega. Kogu maja tõesti värises. Voodi värises, maja tegi mürisevat häält.»

New Yorgis pole maavärinad küll sagedased, kuid näiteks 1984. aastal registreeriti seal 5-magnituudine maavärin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles