INTERVJUU Marina Kaljurand: enne ELi kandidaadi staatusest mõtlema hakkamist peab Armeenia palju ära tegema

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan rääkimas Euroopa Parlamendis 17. oktoobril 2023. aastal.
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan rääkimas Euroopa Parlamendis 17. oktoobril 2023. aastal. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / Scanpix

Armeenial on veel palju vaja ära teha, enne kui Euroopa Liidu kandidaadi staatusest rääkima saaks hakata, ning suurim takistus on Armeenia liikmelisus Venemaa juhitud organisatsioonides, ütles Euroopa Parlamendi Lõuna-Kaukaasia delegatsiooni juht Marina Kaljurand (SDE) Postimehele. Gruusia viimaste aastate tegevuses on Kaljurand aga pettunud.

Armeenia ja Venemaa suhted on alates teist Mägi-Karabahhi sõda 2020. aastal aina halvenenud ja Vene välisminister Sergei Lavrov on isegi rääkinud Vene-Armeenia suhete kokkuvarisemisest. Samuti on Armeenia avalikult öelnud, et kaalub Euroopa Liiduga liitumist ning kandidaadi staatuse saamist.

Viimasel ajal on palju juhtunud Armeenia suhetes nii Venemaa kui ka Euroopa Liiduga. Armeenia külmutas oma osaluse KJLOs ja samas on ka Armeenia välisminister öelnud, et nad võiksid kaaluda Euroopa Liiduga liitumist ja kandidaadi staatuse saamist. Kas Euroopa Liit on valmis olema Armeenia jaoks alternatiiv Venemaale?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles