GALERII JA VIDEO Põhja-Ameerikas kogeti täielikku päikesevarjutust

Postimees
Copy
Täielik päikesevarjutus USAs, Arkansases.
Täielik päikesevarjutus USAs, Arkansases. Foto: Ilja Smirnov

Põhja-Ameerika riikides sai meie aja järgi möödunud hilisõhtul näha täielikku päikesevarjutust. Tänavatele kogunes kümneid miljoneid inimesi loodusimet vaatama.

Täielikku päikesevarjutust ehk olukorda, kus Kuu liigub Maa ja Päikese vahele, sai näha nii Mehhiko soojal liivarannal kui ka Kanadas Newfoundlandi poolsaare rannikul. Mitmel pool inimesed hõiskasid, kui Päikese varjumise ajal väheseks ajaks kõik pimedaks läks.

Ameerika Ühendriikide lõunaosas Arkansase osariigis viibis päikesevarjutuse ajal ka Põhjaranniku ja Postimehe fotograaf Ilja Smirnov, kes püüdis haruldase vaatepildi kaamerasse.

77-aastane endisest õpetajast pensionär Mary McClintock vaatas päikesevarjutust Texase osariigi lõunaosas Ingramis. Vanaproua sugulased tulid sinna kokku kolmest osariigist - Californiast, Floridast ja Illinois't. 

«Me olime rõõmsad, et nägime erinevaid faase ja et me üldse saime seda näha, sest oli pilvine,» rääkis McClintock AFP-le. «Ja me tahtsime olla koos. Ja me mõtlesime, et isegi kui on pilvine, meil on siin tore olla perega koos ja nautida iga minutit, mis meil on,» märkis ta.

Päikesevarjutuse vaatamine Empire State Buildingu katusekorrusel.
Päikesevarjutuse vaatamine Empire State Buildingu katusekorrusel. Foto: Ron Adar/SOPA/Zuma/Scanpix

Sajad ameeriklased tähistasid haruldast sündmust veelgi meeldejäävamalt, teada on mitmeid massipulmi, mis peeti täieliku päikesevarjutuse ajal. Arkansase osariigis Russelville'is abiellus korraga 300 paari, vandudes vahetult enne varjutuse ajal taeva pimedaks minemist üksteisele truudust.

Kuulsa Niagara joa juures lõid aga 309 inimest uue Guinnessi rekordi - tegemist oli sündmusega, kus oli kõige rohkem inimesi end Päikeseks riietanud.

USA suurlinnadest õnnestus päikesevarjutust näha ka näiteks New Yorgis. Sajad inimesed kogunesid Manhattanil asuva Edge'i ning Empire State Buildingu pilvelõhkuja vaateplatvormile, et ajaloolisest hetkest osa saada.

Ameerika Ühendriikide aladel, kus oli võimalik totaalset varjutust näha, elab ligikaudu 32 miljonit inimest, samuti oli võimalik varjutust näha mitmes Kanada idaosa suurlinnas ning Mehhikos. USA ametnike hinnangutel oli ainuüksi päikesevarjutuse kogemiseks riiki sõitnud ligi viis miljonit inimest, vahendab Reuters.

Postimehe teadusportaalis rääkis täielikust päikesevarjutusest Tartu Ülikooli Tartu observatooriumi kaasprofessor, astronoom Laurits Leedjärv.

«Suur osa maakera inimestest elab oma elu ära nii, et nad kunagi täielikku päikesevarjutust ei näe, sest täisvari satub Maal vaid umbes 200–250 kilomeetri laiusesse ribasse, mis pealegi võib kulgeda üle ookeani või asustamata kõrbe,» ütles ta.

Leedjärve sõnul võib Eestis näha täisvarju alles 16. oktoobril 2126. aastal. «Kes aga nii kaua ei malda oodata, võib sada aastat varem, augustis 2026 sõita Põhja-Hispaaniasse, kust täisvari kenasti üle käib, ja siis aasta pärast, augustis 2027, lõunapoolsemasse Hispaaniasse. Mõneks minutiks läheb sealne tõenäoliselt väga kuum suveilm siis jahedamaks,» rääkis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles