Pellegrini võidu järel peljatakse Slovakkia täielikku ungaristumist (4)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Slovakkia presidendiks valitud Peter Pellegrini (vasakul) laupäeval valimisõhtul koos oma liitlase, Vene-sõbralikust populistist peaministri Robert Ficoga.
Slovakkia presidendiks valitud Peter Pellegrini (vasakul) laupäeval valimisõhtul koos oma liitlase, Vene-sõbralikust populistist peaministri Robert Ficoga. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Peter Pellegrini võit nädalavahetusel toimunud Slovakkia presidendivalimistel annab tema selja taga seisnud Vene-sõbralikule peaministrile Robert Ficole veelgi vabamad käed reformida õigussüsteemi ja avalik-õiguslikku meediat, mis viib Slovakkia kriitikute hinnangul Ungari teele.

Kuigi presidendiamet on Slovakkias suuresti tseremoniaalne, tähendab liitlase Pellegrini riigi etteotsa saamine siiski Ficole lihtsamat põlve, sest liberaali Zuzana Čaputová ametist lahkumisega kaob oht, et riigipea võiks valitsuse seadustele veto panna või paluda põhiseaduskohtul neid hinnata. Presidendil on ka õigus määrata põhiseaduskohtu kohtunikke, mis võib mängida olulist rolli siis, kui Fico liigub edasi plaaniga leevendada oluliselt karistusi korruptsiooni eest, vahendas Reuters.

Oma eelkäijat Čaputovád vastanduva oportunistliku jõukeskmena kirjeldanud Pellegrini ei kavatse hakata vastu valitsuse plaanidele, lubades Ukrainale relvi mitte tarnida ja taotleda rahu sõlmimist Venemaaga. «Minust saab president, kes toetab valitsust tema püüdlustes parandada inimeste elu,» kinnitas võidu järel Pellegrini, kes seni oli parlamendi spiiker ja mõne aasta eest peaminister. «Ma teen kõik selleks, et Slovakkia jääks igavesti rahu, mitte sõja poolele.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles