ÜLEVAADE Orbánile kinda visanud poliitiline eikeegi teeb Ungari ladviku ärevaks (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Paari kuuga Ungari valitsusvastase leeri käilakujuks kerkinud jurist ja ärimees Peter Magyar (keskel) laupäeval Budapestis seni suurimal peaminister Viktor Orbáni vastasel meeleavaldusel.
Paari kuuga Ungari valitsusvastase leeri käilakujuks kerkinud jurist ja ärimees Peter Magyar (keskel) laupäeval Budapestis seni suurimal peaminister Viktor Orbáni vastasel meeleavaldusel. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Paar kuud tagasi oli Péter Magyar Ungaris täiesti tundmatu, kuid läinud nädalavahetusel tõi ta Budapesti tänavatele Viktor Orbáni valitsuse tagasiastumist nõudma üle 100 000 inimese – rohkem, kui opositsioon on kunagi suutnud.

Ungari poliitikataevas kiiret tähelendu tegev Magyar on võimukoridorid oma Orbáni-kriitikaga kihama pannud peamiselt seetõttu, et rohkem kui kaks aastakümmet oli ta võimupartei Fidesz liige ja pidas valitsusega seotud mõjukaid ameteid. Paljud ungarlased on samas tema seljataga just seetõttu, et nende hinnangul tunneb Magyar eliidi pahesid läbi ja lõhki.

«Me teadsime, et on korruptsioon, kuid tema ütleb seda siseringi liikmena ja kinnitas seda meile,» põhjendas Reutersiga rääkides laupäevasel meeleavaldusel tervishoiutöötaja Zsuzsanna Szigeti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles