Tuhanded avaldasid Gruusias meelt välisagendi seaduse vastu

Copy
Meeleavaldus Thbilisis.
Meeleavaldus Thbilisis. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Ligikaudu 8000 inimest avaldas teisipäeval Gruusia pealinnas meelt valitsuse plaani vastu taaskehtestada vastuoluline «välisagendi» seadus, mis kutsus mullu esile ulatuslikud protestid.

Gruusia valitsuse kriitikud peavad hirmutamisvahendiks meedet, mis näib olevat inspireeritud Venemaa sarnasest seadusest, mida Kreml dissidentide häälte mahasurumiseks kasutab.

Teisipäeval Thbilisi kesklinnas toimunud miitingul ütlesid meeleavaldajad AFP-le, et seadust saab kasutada sõltumatute meediaväljaannete ja muude organisatsioonide tegevuse piiramiseks.

«See on sama, mille Venemaa võttis vastu 10 aastat tagasi, tugevdades Vladimir Putini diktatuuri. Me ei tohi lubada seda Gruusias rakendada,» ütles protestija Gogi Zoidze.

Gruusia on aastaid püüdnud süvendada suhteid läänega, kuid praegust võimuparteid süüdistatakse katses taastada sidemeid Venemaaga.

Eelmisel nädalal teatas valitsev partei Gruusia Unistus, et taastab seaduse, mille see möödunud aastal protestijate surve tõttu tühistas.

2023. aasta märtsis tulid tuhanded inimesed tänavatele seadust hukka mõistma, ajendades ametivõime sellest kiiresti loobuma.

Eelmise nädala avalduses teatas erakond, et on seaduseelnõu uuesti esitanud ja parlament võtab selle vastu.

Euroopa Liit, millega Gruusia soovib ühineda, on tauninud kava, mis on bloki hinnangul suunatud vabaühenduste, meediaorganisatsioonidele ja üksikute ajakirjanike vastu, kes saavad välisrahastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles