Briti välisminister palus USA vabariiklastel Ukrainat toetada

Copy
Briti välisminister David Cameron USA-s.
Briti välisminister David Cameron USA-s. Foto: Michael A. McCoy/Reuters/Scanpix

Briti välisminister David Cameron palus teisipäeval USA vabariiklastel heaks kiita miljardeid dollareid sõjalist toetust Ukrainale, olles samal teemal pöördunud otse ka ekspresident Donald Trumpi poole.

Endine konservatiivist peaminister kohtus Trumpiga esmaspäeval õhtusöögilauas tolle Florida valduses Mar-a-Lagos.

Järgmisel päeval USA välisministri Antony Blinkeniga kõneldes kirjeldas Cameron kohtumist Trumpiga kui «eraviisilist», kuid ütles, et tõstatas ka mitmeid küsimusi, nagu näiteks NATO tulevik.

Cameron kohtus hiljem USA seadusandjatega, kuid nende seas ei olnud esindajatekoja spiikrit Mike Johnsonit, kes on juba kuid hoidunud hääletusele panemast taotlust osutada Ukrainale umbes 60 miljardi dollari eest uut abi.

«Ma tulen siia ilma kavatsuseta kellelegi loengut pidada, öelda, mida teha või poliitilist protsessi takistada,» ütles Cameron.

«Ma lihtsalt tulen siia kui suur sõber ja sellesse riiki uskuja, uskudes ka, et selle raha eraldamine on teie huvides,» ütles ta.

«Teheranis, Pyongyangis ja Pekingis on inimesi, kes vaatavad, kuidas me oma liitlastele toeks oleme, kuidas neid aitame, kuidas me peatame selle ebaseadusliku ja provotseerimata agressiooni, uurides meie pühendumust,» ütles ta.

Blinkeni sõnul on esindajatekojal nüüd istungitele naastes «hädavajalik» tegutseda.

Cameron avaldas pärast Downing Streetilt lahkumist oma memuaarides muret Trumpi «protektsionistliku, ksenofoobse ja misogüünse» stiili pärast.

Kuid tema hinnangul oli täiesti õige Trumpiga esmaspäeval kohtuda.

Cameron osutas kauaaegsel USA ja Briti praktikale pidada kõnelusi ka opositsioonipoliitikutega. Näiteks kohtus Blinken veebruaris Briti leiboristide liidri Keir Starmeriga.

Trumpi kampaaniameeskonna sõnul arutasid ekspresident ja Cameron «eelseisvaid USA ja Briti valimisi, Brexitiga seotud poliitilisi küsimusi, NATO riikide vajadust täita oma kaitsekulutuste nõuded ja tapmiste lõpetamist Ukrainas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles