Oktoberfest lööb Saksa kanepisuitsetajate nina ees ukse kinni

Copy
Üks Oktoberfestil avatud telk 2023. aastal.
Üks Oktoberfestil avatud telk 2023. aastal. Foto: Manfred Segerer / Imago / Scanpix

Baierimaa konservatiivist peaminister üritab takistada kanepisuitsetajate sattumist Oktoberfesti alale, sest tegemist on pereüritusega. 

Oktoberfesti tuntakse eelkõige sellel leviva õllevahu ja pummeldamise tõttu. Nüüd üritatakse Münchenis õllefestivali traditsiooni kaitsta ja asutakse takistama kanepisuitsu imbumist festivalialale.

BBC kirjutas täna, et Saksamaa kaguosas asuval Baierimaal avatud Oktoberfesti ala võidakse kuulutada kanepivabaks tsooniks, kuigi Saksamaal on kanepi suitsetamine nüüdsest seadusega kõikjal lubatud.

Marihuaana kasutamine seadustati Saksamaal 1. aprillil. Bundestag ei toetanud sarnast sammu ühehäälselt, tuletas BBC meelde, viidates konservatiivsete poliitikute vastasseisule.

Baierimaa paremtsentristlik peaminister kinnitabki nüüd, et tema juhitud liidumaast ei saa kanepiuimas tegelaste paradiisi. Selle asemel tarbitakse Oktoberfesti iga-aastase peomeeleolu käigus miljoneid liitreid õlut ja seda teevad miljonid inimesed, viitas BBC.

Kanepi legaliseerimise järel peavad Saksamaal toimuvate ürituste korraldajad järgima uusi ja keerulisi reegleid. Täiskasvanutele on nüüdsest lubatud piiratud koguses kanepi kasvatamine, omamine ja suitsetamine. Iga täiskasvanu võib kasvatada kuni kolme kanepitaime.

Selliste normide vastuvõtmisega loodetakse Saksamaal kontrollida turule paisatud narkootikumi kvaliteeti ja piirata musta turgu. Kanepi legaliseerimise vastased on aga siiani veendunud, et muudatused kahjustavad noorte tervist, must turg ei kao ja samas tekitatakse politseile ohtralt lisatööd juurde.

Saksamaa konservatiivsete juhitud liidumaad peavad riiklikul tasandil kehtestatud seadust rakendama, nad saavad oma vastuseisust anda aga märku rakendamisel kehtestatavate piirangutega. Seda teed Baierimaal praegu minnaksegi.

Kristlik-Sotsiaalsesse Liitu (CSU) kuuluv Baieri liidumaa peaminister Markus Söder on teinud ettepaneku kanepivabade tsoonide loomiseks. See oleks kanepi legaliseerimise seadusega kooskõlas, arvatakse Münchenis.

Lisaks Oktoberfestile võidakse kanepisuitsetamine samas tuules keelata ka Müncheni linnasüdames asuvas Inglise aias. Seaduse järgi ei tohi kanepit suitsetada koolides, mänguväljakutel ja spordikeskustes ning vältida tuleks kanepi tegemist jalakäijateede lähedal.

Piirangute eirajaid ootavad trahvid, mis Baierimaal on eriti karmid ja võivad ulatuda kuni 1000 euroni. Eriti teraselt plaanib Saksamaa politsei jälgida seda, et marihuaanat ei suitsetataks laste läheduses. Oktoberfesti puhul on üheks kanepivaba tsooni loomise argumendiks samuti see, et tegemist on suuresti pereüritusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles