USA kohus mõistis surmakaupmees Viktor Buti vangi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Viktor Butist.
Kohtujoonistus Viktor Butist. Foto: SCANPIX

Ühendriikide kohus mõistis «surmakaupmeheks» tituleeritud kurikuulsale Vene ärimehe Viktor Butile ebaseadusliku relvakaubanduse eest 25 aastaks vangi.

New Yorgi föderaalkohus langetas otsuse eile ning kohtunik Shira Scheindlini hinnangul on 25 aastast Butile piisav ja kohane karistus, kuigi Tadžikistanis sündinud endist Vene sõjaväeluure (GRU) polkovnikut ähvardas eluaegne vanglakaristus, vahendas uudisteagentuur AFP.

Üheks maailma suurimaks relvasmugeldajaks peetav venelane, kelle klientide hulka kuulusid väidetavalt Al-Qaeda, Taliban, Libeeria eksdiktaator Charles Taylor jpt, end süüdi ei tunnistanud.

«See on vale,» väitis 45-aastane süüalune kohtus, kes mõisteti mullu novembris süüdi vandenõus, mille eesmärgiks oli müüa terroristidele relvi ning tappa USA kodanikke. Eile määrati Butile aga karistus, mille süüaluse kaitsjad on lubanud edasi kaevata.  

But tabati 2008. aastal Tai pealinnas Bangkokis, kui ta üritas müüa relvi Colombia vasakpoolse sissirühmituse FARCi võitlejateks maskeerunud USA narkovastase võitluse agentidele.

Ühendriikide narkovastase agentuuri agendid väitsid Butile, et vajavad relvi Colombia armeed toetavate USA helikopterite allatulistamiseks, mistõttu mõisteti But süüdi ka USA valitsusametnike tapmise katses.

Kohtu hinnangul oli But valmis müüma sada maa-õhk-raketti, 20 000 Kalašnikovi automaati, 20 000 granaati, 740 miinipildujat, 350 snaipripüssi, miljoneid kuule ja viis tonni lõhkeainet. Kuigi Buti enda sõnul pole ta kunagi ühtki relvatehingut sõlminud, andsid Tai võimud ta kaks aastat pärast tabamist Ühendriikidele kohtupidamiseks välja.

Buti tegevus on aluseks ka 2005. aastal Hollywoodis valminud põnevusfilmile «Sõjajumal» («Lord of War»), kus temal põhinevat peategelast kehastab Nicholas Cage.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles