REFERENDUM TULEKUL Šveits tõrgub põhiseadusega hanemaksa ja karusnaha importi keelamast

Copy
Hanemaksapurgid Rungise rahvusvahelisel turul Pariisi lähedal. Foto on illustratiivne.
Hanemaksapurgid Rungise rahvusvahelisel turul Pariisi lähedal. Foto on illustratiivne. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Šveitsi valitsus teatas täna, et ei toeta ettepanekut keelata põhiseaduses foie gras' ja väärkoheldud loomade karusnaha import, kuid rahvas saab selle üle siiski referendumil hääletada.

Valitsuse teatel pakkusid nad loomakaitseühenduse Swiss Animal Alliance (SAA) algatustele omapoolsed ettepanekud, kuid tunnustavad neid loomade heaolu seisukohast.

Mõlemad ettepanekud muudavad vastavat seadust, mitte põhiseadust, nagu soovis SAA, kes kogus rahvahääletuse läbiviimiseks vajaliku hulga allkirju. Referendumi aega ei ole veel kindlaks määratud.

Valitsuse ettepanek näeb ette loomade nuumamise tulemusena saadavate toodete kohustusliku deklareerimise, et tarbijad teaksid, et ostavad toodet, mille valmistamise meetodid on Šveitsis keelatud.

Šveitsis on kodulindude nuumamine keelatud juba üle 40 aasta ning kõik sel teel saadavad tooted, mida osta saab, on sisse toodud.

Valitsus tegi ka ettepaneku panna väärkoheldud loomade karusnaha toodete impordi keeld riiklikku loomakaitseseadusse, vastav eelnõu peaks jõudma parlamenti 2025. aasta keskel.

«Ehkki karusnaha deklareerimise kohustus on olnud juba ligi kümme aastat, ei täida karusnahatööstus ja jaekaubandus alati nõudeid,» ütles valitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles