Europarlament trahvis Kremli heaks luuramises kahtlustatavat Ždanokat

Postimees
Copy
Euroopa Parlamendi saadik Tatjana Ždanoka eelmisel aastal Riias Läti Vene Liidu korraldatud protestil Aleksandr Puškini monumendi teisaldamise vastu.
Euroopa Parlamendi saadik Tatjana Ždanoka eelmisel aastal Riias Läti Vene Liidu korraldatud protestil Aleksandr Puškini monumendi teisaldamise vastu. Foto: Zane Bitere / LETA / Scanpix

Euroopa Parlament otsustas trahvida Venemaa heaks spioneerimises kahtlustatavat Läti eurosaadikut Tatjana Ždanokakt pisut enam kui 1700 euroga ja keelata tal teatud ülesannete täitmise kuni mandaadi lõpuni.

Jaanuari lõpus paljastasid väljaanded The Insider, Delfi, Re:Baltica ja Expressen, et Ždanoka on aastaid tegutsenud Venemaa julgeolekuteenistuse FSB heaks. Läti eurosaadik eitas süüdistusi ning ütles mõni aeg hiljem Strasbourgis kolleegide ees peetud kõnes, et on «rahuagent», kes tahab tagada vaid fašismivaba Euroopat, kus kaitstakse vähemuste õigusi.

Läti võimud on Ždanoka võimaliku koostöö asjus Vene luureametnikega algatanud kriminaalasja.

Euroopa Parlament alustas skandaali lahvatamise järel ka ise administratiivjuurdlust, mille tulemusel teatas parlamendi president Roberta Metsola täna Ždanoka karistamisest, kuna viimane rikkus eurosaadiku käitumisreegleid, kirjutas Politico.

Metsola avalduse kohaselt puudutavad Ždanoka rikkumised erahuvide deklareerimata jätmist ja kingituste saamist. Täpsemaid detaile Euroopa Parlamendi president aga ei avalikustanud.

Karistuseks määras parlament talle viie päeva töötastu ehk 1750 euro suuruse trahvi. Samuti ei tohi ta tänavu juulis lõppeva ametiaja kestel täita enam teatud parlamendiga seotud esindusrolle. Läti uudisteagentuuri LETA teatel ei saa Ždanoka esindada parlamenti koostöödelegatsioonides ega ühelgi parlamentide- või muude institutsioonide vahelisel konverentsil.

Metsola kinnitusel võttis Ždanoka karistuse teadmiseks ega esitanud selle suhtes kaebust.

Läti eurosaadik ise Politico kommentaaripalvele esialgu pole vastanud.

Ždanoka on olnud 2004. aastast Euroopa Parlamendi liige. Kuni 2022. aastani kuulus ta roheliste fraktsiooni, mis viskas ta siis oma ridadest aga välja, kuna Läti saadik ei nõustunud mõistma hukka Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles