ÜLEVAADE Soome ministrid pagevad armutult kärpekääre lõksutava Purra eest (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Soome rahandusminister Riikka Purrat ei üllata, et kõigile kohendusettepanekutele vastu ollakse.
Soome rahandusminister Riikka Purrat ei üllata, et kõigile kohendusettepanekutele vastu ollakse. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Uuel nädalal koguneb Soome valitsus, et panna paika lähiaastate eelarvestrateegia, kuid kuna juba järgmisel aastal on rahakotist puudu kolm miljardit eurot, võivad lisaks kära tekitanud võimalikele pensionikärbetele oodata ees ka tervishoiu koomale tõmbamine ja maksutõusud.

Olgugi et esialgu pole säästuettepanekuid koostav töörühm sugugi veel oma ülesandega valmis, on juba nii mõnedki valitsuse liikmed esmaspäeval-teisipäeval peetavate eelarvkõneluste eel murelikud oma valdkonda tabava kokkuhoiu pärast.

Põlissoomlaste ridadesse kuuluva sotsiaal- ja tervishoiuministri Kaisa Juuso sõnul püüab ta mõistagi leida kärpekohti, kuid see on ilma suurema kahjuta keeruline. «Sotsiaal- ja tervishoius on raske leida selliseid asju, kust saaks säästa, ilma et see teenust halvendaks,» lausus ta rootsikeelsele Ylele. Kanali väitel on Juuso teiste ministrite seas oma suhtumise tõttu saanud külge säästutõrksa maine. Ent sotsiaal- ja tervishoiukulud moodustavad eelarvest umbes kolmandiku, mistap pole kärpekääridest valdkonnal kindlasti pääsu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles