OTSEBLOGI Iisraeli sõjakabineti minister: Iisrael vastab Iraanile, kui on õige aeg (60)

Postimees
Uuendatud 14. aprill 2024, 13:09
Copy
Iisraeli õhujõudude F-15 Eagle pühapäeva öösel pärast Iraanist alanud drooni ja raketirünnakut.
Iisraeli õhujõudude F-15 Eagle pühapäeva öösel pärast Iraanist alanud drooni ja raketirünnakut. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters / Scanpix

Iraan alustas laupäeva õhtul Iisraeli suunas õhurünnakuga, kasutades nii droone kui ka rakette. Rünnakuga ühinesid nii Liibanonis tegutsev islamirühmitus Hezbollah kui ka Jeemeni mässulised.

Üle Iisraeli kostusid õhuhäired ja plahvatused. Iisraeli kaitseväe teatel lasti üle 200 raketi ja sadu ründedroone Iisraeli suunas. 99 protsenti rakettidest suudeti hävitada. Droonide hävitamisega tegeleti juba Iraagi, Süüria ja Jordaania õhuruumis. Iisraeli õhuväele tulid siin appi nii USA, Ühendkuningriik, Prantsusmaa kui ka Jordaania. 

Inimohvritest teateid ei ole. Üks seitsmeaastane tüdruk sai siiski raketikillu tõttu raskelt vigastada, ta viidi peavigastusega haiglasse.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles kohe pärast rünnaku algust, et riigi kaitsesüsteemid on kasutusele võetud ja Iisraeli relvajõud olid selleks valmis.

«Ma kehtestasin selge põhimõtte – kes meile haiget teeb, sellele teeme meie haiget. Kaitseme end igasuguse ohu eest ning teeme seda sihikindlusega,» sõnas ta.

Rünnakus lasti välja esialgsetel andmetel hulga droone ja rakette, mis olid sihitud erinevate Iisraeli sõjaliste objektide pihta. Teadete kohaselt sai Lõuna-Iisraelis asuv õhuväebaas raketirünnakus kahjustada, aga mitte oluliselt.

Välisministeerium palub, et kõik Eesti kodanikud, kes on Iisraelis, annaksid võimaluse korral sellest ministeeriumile teada ning registreeriksid oma lühiajalise viibimise riigis välisministeeriumi kodulehel või konsul@mfa.ee.

Välisministeerium soovitab Iisraelisse reisimist ilma tungiva vajaduseta vältida. Iisraelis viibijatel palub amet olla tähelepanelik ja järgida kohalike ametivõimude juhiseid. Lennujaamad on avatud, kuid Iisraelist väljuvate kommertslendude graafikus esineb tõrkeid. Vajadusel saab konsulaarabi ööpäevaringsel hädaabi telefonil +372 5301 9999.

Iisrael oskas tõenäoliselt kõnealust musta stsenaariumi oodata, sest Iraani kättemaksu ennustasid USA meediakanalid juba varem, kutsudes muuhulgas USA kodanikke piirkonda mitte reisima.

Kättemaksuga ähvardas Iraan Iisraeli kaks nädalat tagasi Süüria pealinnas Damaskuses asuvale Iraani saatkonnale korraldatud õhurünnaku eest. Rünnakus hukkus vähemalt seitse Iraani islami revolutsioonilise kaardiväe liiget. 

Iisrael ei ole selle Iraani saatkonda tabanud rünnaku eest vastutust võtnud.

Lisaks õhurünnakule hõivas Iraani islami revolutsiooniline kaardivägi laupäeval laeva MSC Aries. Iraani riiklik uudisteagentuuri IRNA teate kohaselt on laev seotud Iisraeliga.

«Sepah' (islami revolutsiooniline kaardiväe) laevastiku eriüksus tegi helikopterioperatsiooni, hõivates konteinerlaeva nimega MCS Aries,» teatas laupäeval IRNA ja lisas, et operatsioon toimus Hormuzi väina lähistel. «Laeva juhitakse nüüd Iraani territoriaalvete poole.»

Ajalehe The Hindu andmetel on Hormuzi väinas hõivatud laeva pardal ka Eesti kodanik. Õhtul kinnitas seda ka USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Adrienne Watson, kes kirjutas sotsiaalmeediaplatvormil X, et mõistab hukka laeva hõivamise Iraani poolt. «Laevameeskond koosneb India, Filipiinide, Pakistani, Venemaa ja Eesti kodanikest. Kutsume Iraani üles laeva ja selle rahvusvahelise meeskonna viivitamatult vabastama,» sõnas Watson oma postituses.

Tagasi üles