Prantsuse spioonid taotlevad seksiahvatluste katse tühistamist

Copy
Noored Šotimaa põllumehed heategevuslikul eesmärgiks koostatud kalendriks fotosid tegemas, 2021. a. suvel.
Noored Šotimaa põllumehed heategevuslikul eesmärgiks koostatud kalendriks fotosid tegemas, 2021. a. suvel. Foto: Lockstock Photography/SWNS/SCANPIX

Prantsusmaa luurajad taotlevad selliste katsete lõpetamist, mille eesmärk on vaadata, kui kiiresti nad ootamatutesse armusuhetesse hüppaksid.

Abieluvälise salasuhte päevavalgele toomise abil vaenlaste ähvardamine ja väljapressimine on spionaaži retseptiraamatu pearoogade menüüs. Prantslased taotlevad aga eristust, sest nende abikaasad juba teavad, et nad petavad neid, kirjutas The Times.

Prantslaste arvates on nad päris elus sellist tüüpi šantaažide vastu immuunsed, kuigi kinoekraanilt võib publik jätkuvalt nautida lugusid, kuidas näiteks Pariisist pärit spiooni kirg glamuurse Süüria naise vastu viib ta reetmise ja surmani ning toob kaasa suuremal hulgal jamasid ka teistele.

Praktikas saavad prantslastest luurajad endi sõnul võõral maal hästi hakkama, isegi kui neil tekivad romantilised kõrvalsuhted, sest neid kodus ootavad naised sallivad selliseid seiklusi või pigistavad libastumiste ees lihtsalt silmad kinni.

Taoliseid väiteid paisati Prantsusmaa avalikkusele sel nädalal rahvusringhäälinu France 2 dokumentaalfilmis, mis kirjeldas Prantsusmaa luureagentide võrgustiku tööd. Dokumentaalkaadrid jõudsid eetrisse samal ajal, kui Prantsusmaa välisluureametis käivad ümberkorraldused, viitas The Times.

«Kaitsevägi ilma luurajateta on nagu silmade ja kõrvadeta mees,» vahendas The Times 2500. aastat vana Sun Tzu sõjastrateegia traktaati.

Prantsuse välisluureagentuuri reformitakse neid tabanud süüdistuste tõttu. Väidetaval suudeti maha magada märgid Venemaa plaanist Ukrainasse tungida. Samuti ei suutnud luureamet ennustada sõjaväelisi riigipöördekatseid mitmetes endistes Prantsuse kolooniates, andes nii Aafrikas vabad käed Wagneri palgasõduritele.

Esitatud dokumentaalfilmi menukuse taga nähakse võimalust filmida intervjuudes luureameti peakorteris. Kuigi mobiiltelefonid korjati võttegrupil käest ära ja internetti pääs keerati kinni, oli filmi sündmuseks valitud koht kõigile äratuntav. Intervjuudes oma tööst rääkinud agentide näod olid küll muidugi hägustatud ja nende hääled moonutatud, kirjeldas The Times.

Dokumentaalfilmis kirjeldab üks luuraja, kuidas Nõukogude Liidust ärakaranud spioonid rääkisid n-ö Prantsuse paradoksist. Kui öelda prantslasele, et ta tabati 22-aastase Tatjanaga voodist ja nüüd saab teie abikaasa asjast teada, siis läände põgenenud venelastest spioonide sõnul prantslaste puhul see taktika üldse ei toiminud.

«Minge, näidake talle. Ta saab aru,» vastasid prantslased. «Ta teab,» vastasid prantslased sellistele Nõukogude Liitu ametivõimude väljapressimise katsetele.

Prantsuse luureandmed olid Ukrainas toimuva ette ennustamisel sama kvaliteetsed kui USA omad, väitis Prantsusmaa luure dokumentaalkaadrites. Erinevalt USAst otsustati aga see info jätta avalikustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles