Valgevene dissidentliku rokkansambli liikmed mõisteti vangi

Copy
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka. Foto: Nikolay Petrov/BELTA/AFP/Scanpix

Valgevene võimud nimetasid eile kuulsa dissidentliku rokkansambli Nizkiz ekstremistlikuks ja saatsid selle kolm liiget kaheks aastaks paranduslikele töödele.

Bändiliikmeid Aljaksandr Iljinit, Siarhei Kulšat ja Dzmitri Haljaukinit süüdistati avalikku korda rikkuvate aktsioonide korraldamises ja kavandamises.

Nizkiz tuli 2020. aastal, kui Valgevenes puhkesid massimeeleavaldused president Aljaksandr Lukašenka kuuenda ametiaja toonud valimiste vastu, välja lauluga «Reeglid», millest sai protestijate hümn. Loo video filmiti meeleavaldusel.

Lukašenka valitsus asus oma vastaseid karmil käel maha suruma, kinni peeti üle 35 000 inimese ja meeleavaldajaid peksti jõhkralt. Paljud kuulutati ekstremistideks.

Teisitimõtlejate vaikimasundimine kestab praeguseni.

Nizkiz ja selle muusikud kanti riiklikku äärmuslaste registrisse, mis tähendab sisuliselt laulude ärakeelamist ja karistust tuleb karta ka fännidel.

Bänd loodi 2008. aastal Valgevene idaosas Magiljovis. Selle liikmed peeti kinni tänavu jaanuaris ja esialgu esitati neile süüdistus pisikuritegudes, kuid seejärel algatati kriminaalasi. Kõik kolm on olnud sestpeale vangis.

Veebruaris kuulutas inimõiguskeskus Viasna nad poliitvangideks.

Valgevenes on keskuse andmetel praegu 1387 poliitvangi, teiste seas 2022. aastal Nobeli rahupreemia saanud Viasna asutaja Ales Bialiatski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles