OTSE PASUNASSE Gruusia parlamendisaadik virutas istungil kolleegile rusikaga näkku

Postimees
Copy
Gruusia pealinnas Thbilisis on taas meeleavaldajad tänavatel, protestimaks valitsuse plaani vastu võtta vastu n-ö välisagentide seadus.
Gruusia pealinnas Thbilisis on taas meeleavaldajad tänavatel, protestimaks valitsuse plaani vastu võtta vastu n-ö välisagentide seadus. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / Scanpix

Gruusia parlamendis läks vastuolulise nn välisagentide seaduse arutelul kähmluseks. 

Valitsuserakonna Gruusia Unistus fraktsioonijuht Mamuka Mdinaradze pidas täna parlamendi puldis kõnet, kui ühtäkki tungis talle kallale opositsioonilise Kodanike Partei fraktsiooniliider Aleko Elisašvili.

Rusikahoobile järgnes kähmlus saadikute vahel osapoolte lahutamiseks.

«Me peaksime selle seaduse neile tagumikku suruma. Mis arutelud?! Kõik on väljas [tänavatel], me kukutame need kaltsakad koos nende Vene seadusega. Nad tirivad meid Venemaale,» märkis Elisašvili hiljem tänaval meeleavaldajatele.

Mdinaradze lükkas õiguskomisjonis tagasi süüdistusi seotuses Venemaaga. «Ma kinnitan täieliku vastutustundega, et ükskõik kui sensatsiooniline see kellelegi ei tundu – ei Venemaa seadusele!» märkis ta. 

«Ma nõustun teiega, Gruusias ei võeta vastu Venemaa seadust,» rõhutas poliitik. «Samal ajal, ei orjusele! Me teeme sõltumatu otsuse, mis ei pruugi kõigile Gruusias sobida, aga me tegutseme Gruusia huvides!

Gruusia parlamendi õiguskomitee alustas esmaspäeval plaanitava nn välisagentide seaduse arutamist, võimupartei saadikute sõnul tagab see läbipaistvuse.

Gruusia tänavatel on täna korraldatud meeleavaldusi välismõju seaduse vastu. Esmaspäeva õhtuks plaanitava suurema meeleavalduse eel kogunesid protestijad juba päeval suure ELi lipuga parlamendi ette ja hüüdsid «Ei Vene seadusele!».

Seadus sarnaneb Venemaa n-ö välisagentide seadusega, kriitikute hinnangul saaks seda kasutada teisitimõtlejate vaigistamiseks ja hirmutamiseks.

Võimuerakond Gruusia Unistus teatas aprillis üllatuslikult, et kavatseb seaduse mais vastu võtta. Sarnasest plaanist loobuti eelmisel aastal massimeeleavalduste tõttu.

Gruusia on püüdnud aastaid süvendada suhteid läänega, kuid praegust võimuparteid süüdistatakse soovis läheneda Venemaale. Oponentide sõnul on seadus koostatud Kremli seaduse eeskujul ja õõnestab Thbilisi lootusi ühineda Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles