VIDEOD PÕRGUTULEST Kopenhaageni ajaloolise börsihoone lohesabadega torn kukkus leekides kokku (3)

Uuendatud 16. aprill 2024, 17:51
Copy
Põleng Kopenhaagenis.
Põleng Kopenhaagenis. Foto: Emil Helms / Ritzau / AFP / Scanpix

Taani pealinnas Kopenhaagenis süttis ajalooline Børseni börsihoone, mis pärineb 17. sajandist. Hoone torn varises põlengu tõttu kokku. 

Kopenhaageni kesklinna kohal oli suur suitsupilv ning põlevast hoonest, mida ümbritsevad praegu ehitustellingud, püüti päästa hinnalisi maale. Taani kultuuriminister Jakob Engel-Schmidt ütles, et liigutav on näha, kuidas möödujad aitasid päästeteenistustel päästa põlevast hoonest kunstiväärtusi ja ikoonilisi pilte.

Hoones, mis ehitati 1615. aastal, asub praegu Taani kaubanduskoja peakorter. Koja esimees Brian Mikkelsen oli üks neist, kes aitas majast maale välja toimetada.

Politsei evakueeris inimesed ka Børseniga samal tänaval olevatest teistest hoonetest, teiste seas rahandusministeeriumist. Taani meedia teatel evakueeriti parlamendi tiibhoone, mis asub vana börsihoone taguses kvartalis.

Politsei ja tuletõrje on kohal suurte jõududega, samuti on sündmuskohal kiirabi, kuid teateid kannatanute kohta ei ole. Vana börsihoone ümber olevad tellingud raskendasid päästjatel leekide juurde pääsemist, teatas kohalik päästeteenistus.

«Fassaad on endiselt püsti, kuid see hakkab järele andma, kuna konstruktsioon põleb,» ütles päästeteenistuse direktor Jakob Vedsted Andersen ajakirjanikele. «Me anname endast fassaadi päästmiseks kõik, kuid ei saa midagi garanteerida.»

Politsei teatas sotsiaalmeediaplatvormil X, et Kopenhaageni peatänav on suletud ning inimestel tuleb arvestada piirkonnas mõneks ajaks piiratud liikumisega.

Põlengu tekkepõhjus on praegu veel selgusetu.

Õhtupoolikul teatas Taani päästeteenistus, et tulekahju on kontrolli alla saadud. «Tuli on kontrolli all sel määral, et praegu tegeleme me viimaste kustutustöödega,» ütles tuletõrjeteenistuse juht Jakob Vedsted Andersen.

«Kohutavad pildid Børsenilt. Nii hurb. Kuulus hoone, mis ma arvan, tähendab meile kõigile palju,» kommenteeris sotsiaalmeedias kaitseminister ja asepeaminister Troels Lund Poulsen. «Meie oma Notre-Dame'i hetk,» lisas ta, viidates Pariisi kuulsa katedraali põlengule, millest eile möödus viis aastat.

Børsen on Kopenhaageni üks vanemaid hooneid ning populaarne turismimagnet. Selle väljapaistev tornitipp, mis kujutas nelja lohe kokkupõimunud sabasid, kõrgus enne varisemist 56 meetrini.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles