Zelenskõi allkirjastas Ukraina uue mobilisatsiooniseaduse

Copy
Ukraina sõdurid aprilli alguses Donetski oblastis teel rindele.
Ukraina sõdurid aprilli alguses Donetski oblastis teel rindele. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi allkirjastas täna regulatsiooni, millega muudetakse mõningaid Ukraina seadusi sõjaväeteenistuse, mobilisatsiooni ja sõjaväkke registreerimise küsimustes.

Ukraina ülemraada veebilehel teatati, et riigipea sai dokumendi allkirjastamiseks 16. aprillil ja tagastas selle samal päeval allkirjastatult. Seadus hakkab kehtima kuu aega pärast riigipea allkirja saamist.

Selles nähakse ette sõjaseisukorra ajal mobilisatsiooni edasilükkamine rohkem kui 25-le isikute kategooriale, nende seas paljulapseliste perede vanemad ja puudega isikud.

Seadus kehtestab sõjaväelise baasväljaõppe ja välistab ajateenistuse, samuti võimaldab ajateenistuskohustuslaste vabatahtliku väeosadesse teenistusse minekut.

Mobilisatsiooniseadus näeb ette vabastuse Ukraina relvajõududesse mobiliseerimisest kõigile A-järgu riigiteenistujate ja mitte rohkem kui 50 protsendile B- ja C-järgu teenistujatest.

Sajaprotsendiline vabastus mobilisatsioonist kehtib valitsusasutuste, politsei, korruptsioonitõrjebüroo, riigi uurimisbüroo, prokuratuuri, majandusjulgeoleku büroo, päästeteenistuse ja kohtu töötajatele.

Mobilisatsioonist on vabastatud ka Ukraina relvajõudude vajaduste rahuldamiseks oluliste ja mobilisatsiooniülesandeid täitvate ettevõtete töötajad.

Seadus näeb ette sõjaväelaste sotsiaalkaitse ja maksete säilimise pikaajalisel ravi ajal, sealhulgas välismaal. Seadus tagab ühekordse 15 miljoni grivna (357 000 euro) suuruse rahalise abi maksmise sõjaväelase pereliikmetele tema surma korral sõjaseisukorra ajal.

Lisaks annab seadus esimese teenistuslepingu sõlminud sõjaväelasele õiguse saada tõend sõiduki ostmiseks.

Ülemraada võttis seaduse teisel lugemisel vastu eelmisel neljapäeval, selle poolt hääletas 283 rahvasaadikut.

Parlamendisaadikud toetasid riikliku julgeoleku-, kaitse- ja luurekomisjoni ettepanekut jätta eelnõust välja reegel sõjaväelaste demobiliseerimiseks pärast 36-kuulist teenistust.

«Esiteks tahaksin, et kõik mõistaksid, et meil käib sõda. Meil on sõjaseisukord. Sõjaseisukorra kehtestamisega on käimas mobilisatsioon. Käimas on mobilisatsioon ja seda vastavalt vastavate seaduste tingimustele. Pidevalt sõja algusest peale. Pole midagi uut,» sõnas Zelenskõi läinud reedel vastuseks küsimusele, mid puudutas välismaal viibivate ukrainlaste sõjaväkke sundimist.

«Meie vägede ja sõjaväelise juhtkonna palvel on mobilisatsioonis mõningaid muudatusi. Ja vastavalt sellele mobilisatsiooniseadusele on suurenenud kontroll kõrvalehoidjate üle. Aga ma tahan teile öelda isegi ilma selle uuenduseta, et igaüks, kes on mobilisatsioonieas ja tegi midagi väljaspool mobilisatsiooniseadust, siis rikkus ta juba niigi üht või teist kehtivat seadust,» tõi lisas Ukraina riigipea toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles