ÜLEVAADE Horvaatia skandaalimaias president noolib kohust trotsides peaministritooli

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kahe peamise rivaalitseva jõu reklaamid Horvaatia pealinnas Zagrebis: konservatiivse HDZ plakatil lubab peaminister Andrej Plenković, et jätkab palkade ja pensionide tõstmist, vasaktsentristliku SDP juhitava valimisliidu reklaam lubab aga, et voolama hakkavad õigluse jõed ja korruptsioonile astutakse otsustavalt vastu.
Kahe peamise rivaalitseva jõu reklaamid Horvaatia pealinnas Zagrebis: konservatiivse HDZ plakatil lubab peaminister Andrej Plenković, et jätkab palkade ja pensionide tõstmist, vasaktsentristliku SDP juhitava valimisliidu reklaam lubab aga, et voolama hakkavad õigluse jõed ja korruptsioonile astutakse otsustavalt vastu. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS/Scanpix

Horvaatia peaministriks kippumisega üllatuspommi lõhanud president Zoran Milanović on parlamendivalimiste kampaaniat tehes eiranud põhiseaduskohtu kandideerimiskeeldu ja võib edu korral tüürida riigi Vene-sõprade leeri.

Tänase hääletuse eel on horvaadid olnud tunnistajaks raevukale poriloopimisele sotsiaaldemokraadist Milanovići ja tagasivalimist taotleva konservatiivist peaministri Andrej Plenkovići vahel. Esimene nimetab peaministrit valelikuks võltspoliitikuks ja Horvaatia kuritegevuse ristiisaks, samas kui valitsusjuht on kirjeldanud riigipead kui poliitilist prügi, kes ei tohiks olla üheski avalikus ametis.

Vihavaen sarnase taustaga poliitikute vahel – mõlemad on 50. eluaastate keskpaigas ja juristiharidusega endised karjääridiplomaadid – on seejuures vindunud pikalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles