Tšehhi peaminister: Sarkozy sõnavõtt segab Lissaboni leppe vastuvõtmist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (vasakul), Saksamaa kantsler Angela Merkel (keskel) ja Tšehhi peaminister Mirek Topolánek.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (vasakul), Saksamaa kantsler Angela Merkel (keskel) ja Tšehhi peaminister Mirek Topolánek. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on eelmisel nädalal tehtud sobimatu avaldusega seadnud ohtu Lissaboni leppe ratifitseerimise Tšehhi parlamendis, hoiatas sealne valitsusjuht Mirek Topolánek.


«Kui keegi tõesti tahaks seada ohtu Lissaboni leppe ratifitseerimise, siis ei oleks ta saanud valida selleks paremat viisi ega paremat aega,» tõdes aga Topolánek intervjuus päevalehele

Hospodarske Noviny

.

«Ma ei taha hirmutada, ma hääletan ise Lissaboni poolt, kuid siin teeb üks suurriik otsuseid, mis mõjutavad meie elu,» nentis ELi praeguse eesistujamaa valitsusjuht. «Nicolas Sarkozy jutt on uskumatu.»

Sarkozy pidas neljapäeval televisioonis esinedes õigustamatuks seda, et prantslastele müüakse Prantsuse automarke, mida valmistatakse teistes maades, tuues näiteks just Tšehhi Vabariigi, kus on avanud tehase PSA Peugeot Citroën, vahendas ČTK.

Prantsusmaa riigipea sõnul on vaja takistada tehaste üleviimist teistesse riikidesse, et hoida prantslaste töökohti, ning juba mujale rajatud tehased tuleks tema arvates Prantsusmaale tagasi tuua.

«Renault tehase ehitamine Indiasse, et müüa Renault'sid indialastele on õigustatud, kuid ehitada tehas, nimesid nimetamata, Tšehhi Vabariiki, et müüa autosid Prantsusmaal - see ei ole õigustatud,» ütles Sarkozy.

PSA Peugeot Citroen ja Toyota ühistehases, mis asub Prahast rohkem kui poolesaja kilomeetri kaugusel idas, valmistati mullu 324 000 autot, mida mõistagi müüakse ka teistes Euroopa riikides.

Tšehhid on praegu iirlaste kõrval aga ainsad, kes pole seni veel ratifitseerinud rohkem kui aasta eest Lissabonis sõlmitud ELi reformilepet. Selle vastaste seas on euroskeptikust Tšehhi president Václav Klaus, kes kardab liikmesmaade suveräänsuse vähenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles