Ukraina mobilisatsiooniseadus: mis muutub Eestis elavate ukrainlaste jaoks ja kas nad kutsutakse sõtta? (2)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Ukraina sõdurid rindel Donetski oblastis.
Ukraina sõdurid rindel Donetski oblastis. Foto: Sofia Gatilova / REUTERS / SCANPIX

Ukraina on vastu võtnud muudatused ajateenistust ja mobilisatsiooni käsitlevates seadustes. Rus.Postimees uuris, kuidas mõjutavad uued reeglid Eestis elavate sõjaväekohuslastest ukrainlaste elu, mida nad peavad praegu tegema ja kuidas oma elu planeerima.

Ülemraada võttis eelmisel nädalal vastu seaduseelnõu nr 10449, mida ajakirjanduses nimetatakse uueks mobilisatsiooniseaduseks. Tegelikult on see mitme ajateenistuse, mobilisatsiooni ja sõjaväelise arvelevõtmise küsimusi käsitleva seadusandliku akti arvukate muudatuste kogum. Seadus nr 10449 hakkab kehtima kuu aega pärast selle allkirjastamist president Volodõmõr Zelenskõi poolt ehk selle aasta 18. mail.

Venekeelse Postimehega rääkinud praegu Ukraina relvajõududes teeniva advokaadi Jevgeni Malejevi sõnul on seaduse juures palju lahtiseid küsimusi, eriti mis puudutab andmete uuendamist internetis, ning tema hinnangul on kõigi dokumentide võõrsil kordaajamine sedavõrd keeruline, et regulatsiooni eesmärk näib olevat inimesi piiri tagant tagasi Ukrainasse ajada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles