Poola president arutas Trumpiga Ukraina ja Lähis-Ida sõda

Copy
Donald Trump ja Andrzej Duda.
Donald Trump ja Andrzej Duda. Foto: Stefan Jeremiah/TT/AP/Scanpix

Donald Trump ja Poola president Andrzej Duda rääkisid kolmapäeval New Yorgis õhtusöögil sõjast Ukrainas ja Lähis-Idas, teatas kolmapäeval USA ekspresidendi kampaaniameeskond.

Kinnisvaramagnaat Trump võõrustas oma kohtuistungist vabal päeval Dudat Manhattanil talle kuuluvas Trump Toweris.

«Ta on teinud fantastilist tööd, ta on minu sõber ja meil oli üheskoos neli suurepärast aastat,» lausus Trump Duda kõrval seistes videoklipis, mis oli postitatud tema sotsiaalmeedia kontole Truth Social.

«Meil seisab see võib-olla uuesti ees,» lisas Trump, kelle ametiajal oli Duda samuti riigipea.

Trumpi kampaaniameeskonna andmeil arutasid kaks meest Duda ettepanekut NATO riikidele tõsta kaitsekulutuste sihti kahelt protsendilt SKTst kolmele protsendile.

Trump on NATOt sageli kritiseerinud ja kurtnud, et selle liikmed ei panusta «õiglasel» määral.

«Nad arutasid ka sõda Venemaa ja Ukraina vahel, konflikti Iisraeliga Lähis-Idas ja paljusid muid teemasid, mis on seotud maailmarahu saavutamisega,» seisis Trumpi meeskonna avalduses.

Vabariiklaste kandidaat Valgesse Majja on teinud viimasel ajal omamoodi varidiplomaatiat ja kohtunud mitmete maailma liidritega, võõrustades teiste seas Briti välisministrit David Cameroni ja Ungari peaministrit Viktor Orbánit.

Trump oli oma ametiajal Duda lähedane liitlane, kusjuures suhted Ühendriikidega seadis Poola tollal sageli ettepoole Euroopa Liidust.

Konservatiiv Duda tegi isegi ettepaneku ehitada Poola pinnale USA sõjaväebaas «Fort Trump».

Muu hulgas kulus Dudal rohkem kui kuu aega, et demokraat Joe Bidenit presidendivalimiste võidu puhul õnnitleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles