POSTIMEES UKRAINAS Sõja lapsed, kes ilmselt kunagi ei lähe enam oma kodukooli

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Poksitrennis käiv Ilja näitab, mismoodi ta käib kehalise kasvatuse õpetaja jaoks üksi lõuga tõmbamas. Ta on seda ilmselgelt harjutanud, sest ta oli sellises asendis kannatlikult kümme sekundit, kuni ma sättisin telefoni pildistamiseks. Kõrval seisavad tema ema ja vend Jehor. Taga paistab raketiga pihta saanud koolimaja.
Poksitrennis käiv Ilja näitab, mismoodi ta käib kehalise kasvatuse õpetaja jaoks üksi lõuga tõmbamas. Ta on seda ilmselgelt harjutanud, sest ta oli sellises asendis kannatlikult kümme sekundit, kuni ma sättisin telefoni pildistamiseks. Kõrval seisavad tema ema ja vend Jehor. Taga paistab raketiga pihta saanud koolimaja. Foto: Jaanus Piirsalu

Kõige absurdsem on veebikooli kehalise kasvatuse tund. Õpetaja loeb lastele ekraani pealt ette spordialade reeglid ning lapsed kirjutavad kodus laua taga need püüdlikult üles.

Reeglite tundmise kohta teeb kehalise kasvatuse õpetaja teste. Nii kujunebki Donetski oblastis rindeäärsetes asulates elavate laste kehalise kasvatuse hinne. Õues või võimlas käimata. Sest õues on ohtlik. Kes elab rindest kaugemal, peab kartma ainult rakette, kes lähemal, see planeerivaid lennukipomme ja suurtükimürske. Lapsed teevad juba vahet, kas mürsk on «sissetulev» ehk Vene armee lastud või «väljaminev» ehk omade lastud.

Ukrainas Donetski oblasti rindeäärsetes asulates elavad siiani tuhanded lapsed. Kolmandat aastat kestva täiemahulise sõja ajal on nad haridust saanud ainult interneti vahendusel. Tegelikult pole nad saanud normaalselt koolimajas õppida juba alates 2020. aasta sügisest, kui algas koroonakriis ning koolid sealkandis kinni pandi. Praegu neljandas klassis käivad Donetski oblasti lapsed pole kunagi koolipingis istunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles