Taliban sulges kaks islamiväärtusi rikkuvat telekanalit

Copy
Talibani julgeolekuametnikud Tap-e-Gul Ghundis.
Talibani julgeolekuametnikud Tap-e-Gul Ghundis. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP/Scanpix

Taliban sulges kaks telekanalit, mis rikkusid islami- ja rahvusväärtusi, ütles valitsuse pressiesindaja neljapäeval.

Inimõiguslased hoiatavad, et Taliban on alates võimuhaaramisest 2021. aastal rangeid islamireegleid jõustades meediavabadust maha surunud.

Info- ja kultuuriministeeriumi esindaja Khubaib Ghufran ütles, et telekanalid «Barya» ja «Noor» on teisipäevast alates eetrist maha võetud, sest nad ei vastanud n-ö ajakirjanduslikele põhimõtetele.

«Neil olid programmid, mis ajasid vaatajaid segadusse ja nende omanikud on välismaal,» ütles ta. «Meediarikkumiste komisjon peatas nende tegevuse.»

Omanikud on esinenud Talibani vastaste seisukohtadega, lisas ta ja ütles, et telekanalid jäävad suletuks, kuni omanikud tulevad ja neile esitatud küsimustele vastavad.

Afganistani Ajakirjanike Keskus (AFJC) ütles avalduses, et Afganistani meediakomisjon oli hoiatanud «Baryat» korduvalt kunagise mõjuvõimsa sõjapealiku ja ekspeaministri Gulbuddin Hekmatyari Talibani puudutavate avalduste eetrisse laskmise eest.

«Noor» oli saanud hoiatuse muusika ja naisdiktorite katmata näo tõttu, lisas AFJC.

«Barya» kuulub Hekmatyari pojale Habiburrahman Hekmatyarile.

«Barya mõtles usulistele ja rahvuslikele, mitte Talibani väärtustele,» ütles eksiilis elav Habiburrahman Hekmatyar sotsiaalmeediaplatvormil X (endine Twitter).

«Ainus, mida te meilt ei näe, on vaikus,» lubas ta.

Telekanal «Noor» kuulub Salahuddin Rabbanile, kes elab samuti paguluses ning oli aastatel 2015-18 Afganistani välisminister.

Tema isa Burhanuddin Rabbani oli 1990. aastatel president, kuid põgenes riigist, kui Taliban esimest korda võimule tuli ja aastatel 1996-2001 riiki valitses.

Burhanuddin Rabbani tappis 2011. aastal Talibani rahusaadikuna esinenud pommar, kellel oli lõhkekeha turbanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles