ANALÜÜS Ukraina IT-paradiisi varjutavad sõjast tingitud murepilved

Tetjana Fedosjuk
, Diplomaatia toimetaja, RKK
Copy
2022. aasta märtsis püsti pandud Poola värbamiskeskus, kus viidi kokku Ukraina sõjapõgenikud ja Poola ettevõtted ning ukrainlased said end vajadusel Poola tööturuteenuste klientidena ära registreerida.
2022. aasta märtsis püsti pandud Poola värbamiskeskus, kus viidi kokku Ukraina sõjapõgenikud ja Poola ettevõtted ning ukrainlased said end vajadusel Poola tööturuteenuste klientidena ära registreerida. Foto: Christoph Reichwein/IMAGO/SCANPIX

Esimest korda ajaloos kahanes Ukraina IT-sektori aastane eksporditulu, sest 2023. aastal teeniti 8,5 protsenti ehk 6,2 miljardit eurot vähem kasumit kui 2022. aastal.

Peaaegu mitte kellelgi ei õnnestunud Ukrainat möödunud aastal tabanud majanduslanguse mõjudest pääseda, nii ka IT-valdkonnal, kuigi varem suutsid IT-ettevõtted edukalt ületada nii 2020. aasta koroonapandeemia kui ka 2014. aastal Venemaa alustatud sõjategevuse tagajärjed.

Vahetult enne täiemahulise agressioonisõja algust 2021. aastal oli Ukraina IT-teenuste eksport kümne aasta võrdluses 38-protsendilise tõusuga rekordiliselt kõrgel. 2022. aastal lendas sektor juba madalamalt, kasv jäi 5,9 protsendi juurde ja eksperdid hoiatasid ees ootavate probleemide eest.

Agressioonisõja esimestel kuudel näitasid Ukraina IT-ettevõtete ärimudelid erakordset vastupidavust ning hoidsid sellega Ukraina majanduse tervist paremas korras. 2022. aasta esimeses kvartalis eksportis Ukraina IT-teenuseid 1,9 miljardi euro väärtuses, mis oli 28 protsenti enam kui samal perioodil 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles