VIDEO Korgid kaaperdasid kuninganna Elizabeth II mälestusmärgi avamispeo

Copy
Kuninganna Elizabeth II lemmikkoer Buckinghami palees 7. aprillil 2024. a.
Kuninganna Elizabeth II lemmikkoer Buckinghami palees 7. aprillil 2024. a. Foto: JEANNE ACCORSINI / SIPA / SCANPIX

Kuninganna Elizabeth II 98. sünniaastapäevaks püstitatud pronksist mälestussammas pühitseti sisse kuninganna lemmikkoerte valju haukumisega. 

See oli esimene mälestusmärk, mis avati pärast Elizabeth II surma. Kogu ürituse tähelepanu kaaperdasid aga ligi 50 kohale tulnud korgi tõugu koera, kes pidulikule sündmusele heakskiitvalt kaasa haukusid ja kohapeal omavahel rõõmsalt mängisid, vahendas The Telegraph.

Ka ausambal endal on kujutatud kuninganna lemmikkoerte kujud. See uhke sümboolne mälestusmärk avati ühes Briti väikseima krahvkonna Oakhami keskuses Rutlandis. Mälestusmärgil on kujutatud nooruslikku monarhi koos kolme talle lojaalse korgiga. Eesmärk oli tähistada kuninganna 70 aasta pikkust valitsemisaga, aga ka näidata Briti monarhi sügavat kiindumust oma koertesse ning koerte armastust perenaise vastu. 

Pisikesed lühikarvalised korgi tõugu koerad saatsid kuninganna Elizabeth II peaaegu 80 aastat tema elust. Elizabeth oli kõigest 18-aastane, kui sai kingituseks oma esimese korgi tõugu koera Susani. Arvatakse, et Susaniga pani kuninganna aluse korgide sugupuule, mis kestis vähemalt 14 põlvkonda.

Skulptor Hywel Pratley loodab, et mälestusmärk ei saa populaarseks ainult kuninganna fännide seas, vaid see meelitab piirkonda ka laiemalt huvilisi ning kogub vaatamisi sotsiaalmeedias, viitas The Telegraph. Kõigil on võimalik pronksi valatud kuninganna ja tema lemmikute taustal selfisid teha. 

Mälestusmärgi avamisele kogunes 400-pealine rahvahulk. Pronksist kuju tegi skulptor mõõtmetelt suuremaks, kui kuninganna ise oli, et näidata tema mõju ja väärtust. Koerad paigutati skulptuuri juurde, et näidata monarhi inimlikku ja sõbralikku poolt. 

144 000 eurot maksma läinud mälestusmärgi tellis Rutlandis resideeruv Briti monarhi esindaja Sarah Furness pärast kuninganna surma 2022. aasta septembris.

Kuningannast jäi maha neli koera – dorgi Candy, kes oli kuninganna surma ajal umbes 13-aastane, korgid Sandy ja Muick ning kokkerspanjel Lizzie.

Sandy ja Muick olid nooremad koerad, kelle kuninganna sai pojalt, Yorki hertsogilt prints Andrew'lt ja tema lastelt kingituseks 2021. ja 2022. aastal. Väljaande The Sun andmetel hakkas kuninganna surma järel nende eest hoolitsema prints Andrew, samuti võttis ta enda hoole alla eaka Candy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles