Ukraina võitleb sõdurite hasartmängusõltuvuse vastu

Copy
Ukraina sõdur Donetski oblastis. Foto on illustratiivne.
Ukraina sõdur Donetski oblastis. Foto on illustratiivne. Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters / Scanpix

Ukraina otsib lahendusi, kuidas piirata rindel viibivate sõdurite sõltuvusprobleeme.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi keelustas 19. aprillil välja antud dekreediga sõjaväelastel hasartmängude mängimise. Määrus kiideti heaks pärast kodanikualgatust, mis kogus märtsis enam kui 26 000 allkirja, et nõuda lahendust Ukraina sõjaväelaste kasvavale hasartmängusõltuvusele.

Algatuse eestvedaja oli 59. motoriseeritud jalaväe brigaadi sõdur Pavlo Petritšenko, kellel aga ei õnnestunud saavutust tähistada, kuna ta tapeti rindel mõni päev varem, 15. aprillil, vahendab Hispaania väljaanne El País.

«Sõjaväelased on kolmandat aastat peredest eemal, stressirohketes tingimustes ja ilma võimaluseta korralikult puhata, mistõttu on nad psühholoogiliselt eriti haavatavad,» märkis 31-aastane sõdur 29. märtsil presidendile saadetud pöördumises. «Paljudele neist on hasartmängud ainuke viis toime tulla stressiga, mis viib kiiresti dopamiinisõltuvuseni ja halvendab enesekontrolli. On juhtumeid, kus hasartmängusõltlastest sõdurid kulutavad kogu oma raha ja võtavad laenu – pannes end ja oma perekondi võlgadesse – või isegi müüvad droone ja termokaameraid.»

Mobiiltelefone kasutavad sõjaväelased rindel palju. Näiteks üks jalaväerühm teeb kaevikutes neljapäevaseid rotatsioone – neli päeva veedetakse kaevikus, seejärel minnakse neljaks päevaks puhkama.

«Enda kogemusele tuginedes tean, et see on ülisuur probleem,» rääkis ta 30. märtsil intervjuus Ukraina rahvusringhäälingule.

Presidendi määrusega keelati hasartmängude mängimine sõjaseisukorra ajal sõjaväelastele nii asutustes kui ka veebi teel. Viimast on aga keeruline piirata, seega jääb selle kontrollimine üksuste ülemate vastutada.

Samuti kohustab uus määrus mängurakendusi kehtestama kasutajatele aja- ja kululimiite. Valitsus peab läbirääkimisi selle nimel, et sellised ettevõtted, nagu Apple või Google, pakuksid kasutajatele Ukrainas määrusele vastavalt reguleeritud rakendusi.

Eesti hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskus tegeleb hasartmängusõltuvuse ja digisõltuvuse hindamise, nõustamise ja psühhoteraapiaga. Teenust osutatakse nii Tallinnas kui ka Tartus.

Info ja vastuvõtule registreerimine telefonil 15410 või aadressil info@15410.ee

Petritšenko tõdes viimaseks jäänud intervjuus, et veebimängurlust ei ole võimalik täielikult kontrollida, küll aga avaldas ta lootust sõltlaste lähedaste koostööle. «Sõdur võib hasartmängudega oma aastasest teenistusest ilma jääda. Sõjaväes teenides saab ta kõrget palka, kuid palub perekonnal talle raha saata. See on esimene märk, mille mänguri perekond saab. Pereliikmed ja tuttavad peaksid tal silma peal hoidma,» hoiatas ta.

El Paísiga rääkinud sõjaveteranid tõdesid, et tsiviilellu naastes kimbutavad neid alkoholi-, narko- ja mängusõltuvus. Presidendi määruses on ka kirjas, et tervishoiuministeerium peab looma sõltlastele raviplaani ning koolitama arste ja terapeute neid ravima.

Samuti piiratakse hasartmängufirmade reklaami, keelates neil kasutada inimesi mängima meelitavat tingimust, millega lubatakse osa sissetulekust annetada Ukraina relvajõududele. Samuti soovitab Ukraina keskpank finantsasutustel blokeerida hasartmängudele liigselt kulutavate klientide pangakontosid.

Armeeohvitser ja psühholoog Andrii Kozentšuk avaldas Raadio Svobodale kahtlust hasartmängude keelustamise tõhususes. Samas möönis ta, et kulude piiramine ja mobiilirakendustele ajapiirangute kehtestamine võib olla hea meede. 

«Öelda, et relvajõud on hasartmängusõltlasi täis, on liialdus, kuid oleks ka vale väita, et kõik on korras,» rääkis Kozentšuk. «On juhtumeid ja ma olen rääkinud sellest mõnega ja neil on häbi. Need on üksikjuhtumid — inimesed, kes kaotavad kõik ja küsivad laenu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles