TUALETIKOMBED PALJASTASID Jaapani loomaaias aastaid elanud isane jõehobu osutus üllatuslikult hoopis emaseks (1)

Postimees
Copy
12-aastane jõehobu Gen-chan eile Osaka Tennoji loomaaias. Aastaid isaseks peetud loom osutus emaseks, kuid uut nime talle panema ei hakata.
12-aastane jõehobu Gen-chan eile Osaka Tennoji loomaaias. Aastaid isaseks peetud loom osutus emaseks, kuid uut nime talle panema ei hakata. Foto: Osaka Tennoji loomaaed / AFP / Scanpix

Jaapani loomaaia jõehobu Gen-chani peeti seitse aastat isaseks, kuni DNA-proov ja meesloomale ebakohaselt viisakad roojamiskombed paljastasid, et tegemist oli hoopis emase paksunahalisega.

Nüüdseks 12-aastane jõehobu saabus Osaka Tennoji loomaaeda 2017. aastal Africami safaripargist Mehhikos ning toona esitatud tollideklaratsioonidel kinnitasid sealsed ametnikud, et tegemist on viieaastase isase imetajaga. Kuna tegu oli noorloomaga, ei tekitanud selgete sootunnuste esialgu mittemärkamine küsimusi ning temaga kaasas olnud dokumente polnud põhjust ebakorrektseks pidada, vahendas BBC.

Tennoji loomaaia pressiesindaja sõnul tekkisid neil jõehobu soo asjus peagi aga kahtlused, kirjutas uudisteagentuur AFP.

Ennekõike tekitas küsimusi asjaolu, et Gen-chan ei käitunud roojates nagu tavaline isane jõehobu – nimelt on selle liigi esindajatel territooriumi märgistamiseks kombeks väljaheiteid laiali pritsida, keerutades samal ajal saba justkui propellerit.

Samuti ei püüdnud paksunahaline meelitada emasloomi ning talitajatel ei õnnestunud vaatluse käigus kuidagi tuvastada meessoole viitavaid genitaale. Lähedam vaatlemine on aga igal juhul ohtlik ülesanne, arvestades, et jõehobud on suured ja agressiivsed elukad.

«Seetõttu palusime DNA-analüüsi meiega mitte seotud asutuselt ja tulemus näitas, et tegemist on naissoost isendiga,» teatas loomaaed. «Me anname endast parima, et pakkuda Gen-chanile mugavat keskkonda, nii et palun tulge kõik teda vaatama.»

Loomaaia asedirektor Kiyoshi Yasufuku ütles ajalehele Mainichi, et tulevikus tehakse kõik võimalik, et loomade soo määramisel mitte eksida.

Küll aga on Tennoji loomaaed otsustanud, et Gen-chani nime uue avastuse valguses muutma ei hakata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles