USA saatis salaja Ukrainale ATACMSi rakette (6)

Copy
USA sõjaväelased Austraalias õppusel ATACMS rakettidega.
USA sõjaväelased Austraalias õppusel ATACMS rakettidega. Foto: Sgt. 1st Class Andrew Dickson/USA armee/AP/Scanpix

Pentagoni teatel saatis USA selle kuu alguses Ukrainale kaugmaarakette, mida Bideni administratsioon oli varem keeldunud saatmast. 

Biden kiitis veebruaris salaja heaks kaugmaa ATACMSi rakettide üleandmise Ukraina territooriumil kasutamiseks. Pentagoni pressiesindaja kolonelleitnant Garron Garni sõnul lisati ATACMSi raketid seejärel salaja 12. märtsil välja kuulutatud 300 miljoni dollari suurusesse abipaketti ja viidi lõpuks selle kuu alguses Ukrainasse, vahendab CNN.

«Seda ei kuulutatud sel hetkel välja, et me tarnime Ukrainale uusi võimekusi, säilitamaks Ukraina palvel nende operatiivse julgeoleku,» märkis Garn.

Bideni administratsioon oli varem kaugmaarakettide saatmisele vastu, kuna oli mures oma relvajõudude osalise valmisoleku üle. Võimsate rakettide tootmiseks on vaja aega ja keerulisi komponente. ATACMSide tootja Lockheed Martin töötab täistuuridel, tootes aastas ligikaudu 500 raketti, ütles ettevõtte pressiesindaja mullu septembris.

USA otsis varjatult valmisoleku-muredele lahendusi, ostes rohkem rakette ja täites varusid. «Selle tulemusena suutsime me ATACMSidega varustamisega edasi liikuda, säilitades samas ka meie relvajõudude valmisoleku,» märkis Pentagoni pressiesindaja Charlie Dietz.

USA ametnik ütles, et Biden suunas oma meeskonna seda sammu astuma ka pärast seda, kui Venemaa hankis ja kasutas Ukraina vastu Põhja-Korea ballistlilisi rakette ning intensiivistas rünnakuid Ukraina tsiviiltaristuobjektide vastu.

«Me hoiatasime Venemaad Põhja-Korea ballistiliste rakettide omandamise ja Ukraina tsiviiltaristu taasründamise eest,» ütles Dietz. «Kui meie valmisolekuga seotud mured olid lahendatud, suutsime oma hoiatust järgida ja pakkuda Ukrainale kaugmaavõimekust.»

Pentagon teatas kolmapäeval, et uus Ukraina abipakett hõlmab veelgi enam kaugmaarakette. USA saatis esimesed keskmise laskeulatusega ATACMSi raketisüsteemid Ukrainasse mullu sügisel.

Ukraina ametnikud on liitlase käest küsinud nii avalikult kui ka eravestlustes ka pikema laskeulatusega rakette, et tabada sihtmärke Venemaa enda territooriumil, kuid nende andmisest on ameeriklased varem ära öelnud, viidates tarnimisraskustele ning Moskva ärritamisele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles