ÜLEVAADE Macron ärgitas Euroopa hävingut takistama relvastumise ja investeeringutega (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron eile Pariisis Sorbonne’i ülikoolis, kus ta esitas oma nägemuse Euroopa tuleviku kindlustamiseks tarvilikest sammudest.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron eile Pariisis Sorbonne’i ülikoolis, kus ta esitas oma nägemuse Euroopa tuleviku kindlustamiseks tarvilikest sammudest. Foto: Christophe Petit Tesson/EPA/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron esitles eile Pariisis oma tulevikuvisiooni keskse teljena tõsiselt võetavat ja USAst sõltumatut Euroopa kaitsepoliitikat, milleta võib tema väitel Euroopat oodata surm.

Ligi seitse aastat pärast oma eelmist seesugust tulevikukõnet uuesti Sorbonne’i ülikoolis kõnepulti astudes hoiatas Prantsusmaa riigipea, et kuigi Venemaa agressioonile Ukrainas ja enne seda koroonapandeemiale reageeris EL kiirelt ja ühtselt, ei pruugi sellest piisata, sest tugevneva sõjalise, majandusliku ja kultuurilise surve tõttu on Euroopa ohus.

«Peame selgelt mõistma, et meie Euroopa on täna surelik. See võib surra, ja see sõltub ainult meie valikutest. Aga need valikud tuleb teha praegu,» lausus Macron ühte Euroopa mainekaimasse ülikooli kokku tulnud kuulajatele.

Prantsusmaa liider rõhutas, et ohjeldamatult käituv Venemaa, kelle agressiivsuse piirid ei ole selged, on Euroopale eksistentsiaalne oht, samas kui Euroopa pole enda kaitsmiseks piisavalt relvastatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles