Lume alla mattunud Pakistani sõdureid pole leitud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Pakistani ja India vaidlusalusel piirialal lumelaviini alla jäänud rohkem kui sadat islamiriigi sõdurit pole õnnestunud leida.

Pakistani armee teatel jäid 124 sõdurit ja 11 tsiviilisikut kadunuks Karakorumi mäeahelikus umbes 4500 meetri kõrgusel. Sõjaväe teatel mattus jalaväepataljoni tugipunkt 21 meetri paksuse lumekihi alla ning kontakti sõduritega pole õnnestunud saada, vahendas uudisteagentuur AFP.

Otsingud lõpetati eile õhtul pimeduse ja halbade ilmaolude tõttu, kuid täna hommikul alustati taas kadunute otsinguid. Lisaks päästjatele on otsingutesse kaasatud ka tuhanded sõdurid, päästekoerad ja helikopterid.

Pakistani armee kindralmajor Athar Abbasi sõnul võivad otsingud kesta veel mitu päeva, kuna miinuskraadid selles paigas võivad langeda 70 miinuskraadini.

Piirkonda, kus vahejuhtum toimus, peetakse maailma kõrgeimaks lahinguväljaks, kuna vaidlusalust Kašmiiri peavad endale kuuluvaks nii India kui ka Pakistan.

1947. aastal Briti ülemvõimu alt vabanenud India ja Pakistan on sellest ajast alates sõdinud omavahel kolmel korral. 1949. aastal sõlmisid riigid pärast esimest konflikti vaherahu, mille tagajärjel tõmmati Kašmiiri aladele ÜRO survel demarkatsioonijoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles