Iisrael kuulutas Günter Grassi persona non grata´ks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Günter Grass.
Günter Grass. Foto: SCANPIX

Iisrael kehtestas täna sissesõidukeelu Nobeli kirjanduspreemia laureaadile Günter Grassile, kes sel nädalal avaldatud luuletuses süüdistas juudiriiki plaanis Iraan hävitada.

«Siseminister Eli Yishai tunnistas Günter Grassi persona non grata´ks,» teatas siseministeerium. «Günteri luuletus on katse õhutada viha Iisraeli riigi ja rahva vastu.»

84-aastane Grass ründas oma kolmapäeval avaldatud luuletuses Iisraeli kui ülemaailmse rahu ohustajat ning väitis, et juudiriigil ei tohi lasta Iraani rünnata. Mitmes ajalehes ilmunud luuletuses «Mida tuleb öelda» mõistis ta hukka ka Saksamaa relvamüügi Iisraelile.

Grassi sõnul võivad sakslased, «kelle koorem on juba niigi suur», saada kaasosaliseks kuriteos, mis on ettenähtav. Ta lisas, et Saksa natsiminevik ei õigusta praegu Iisraeli tuumavõimekuse osas vaikimist.

«Miks ma ütlen alles nüüd... et tuumariik Iisrael ohustab niigi habrast rahu maailmas? Sest öelda tuleb seda, mille ütlemiseks võib homme juba liiga hilja olla,» kirjutas ta luuletuses, mille avaldas ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Tema luuletus pälvis teravat kriitikat, sest Iisraeli tugev taunimine on Saksamaal tabu.

Neljapäeval ütles ammune vasakaktivist Grass, et ajakirjandus ründas teda luuletuse sõnumit mõistmata.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu nimetas Grassi luuletust «häbiväärseks».

Iisraeli peetakse Lähis-Ida ainsaks tuumariigiks ning Iraani kahtlustatakse tsiviiltuumaprogrammi varjus aatompommi ehitamises. Iisrael ei ole välistanud jõu kasutamist islamivabariigi tuumaambitsioonide ohjeldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles