Kreeka randades võideldakse ebaseaduslike päikesevarjudega

Copy
Rand Kreekas.
Rand Kreekas. Foto: Sally Urwin / SWNS / SCANPIX

Ühe Euroopa populaarsema turistide sihtkoha randade valvamiseks pannakse tööle uus mobiilirakendus, eesmärgiks piirata turismiettevõtete omavoli.

Kreeka uudisteväljaanne eKathimerini kirjutas eile, et Kreeka digihalduse ministeerium käivitas äpi MyCoast, mille kasutajad tohivad esitada kaebusi rikkumiste kohta randades.

Näiteks saab nüüd mobiilirakenduses kaevata, kui turismifirmad üritavad randadesse panna oma päikesevarje nii tihedalt, et valguvad kõvasti üle selleks ette nähtud piiride. Hotellide kohta saab teha märkusi, kui nad hõivavad suuremaid territooriume, kui tohiksid.

Tegemist on rakendusega, mida kasutades saavad randa külastavad turistid ja kohalikud rikkumise geograafilise asukoha ära märkida ja rakendus ise annab teada, milliste ettevõtete ning lepingutega peaksid need paigad olema kaetud.

Kui äpist selgub, et turismiettevõttel pole rannas tegutsemise õigusi, saab algatada uurimise. Kaebust saab esitada enda nimega või veebilehe kasutajanime ning parooli alt. Rikkumistest saab teatada ka anonüümselt.

Möödunud aastal algatati Kreekas n-ö rannarätikute liikumine, mille ajendas pahameel päikesevarjude ja lamamistoolide vastu, mida ettevõtted ohtralt avalikesse randadesse paigutavad, koorides nende kasutamise eest sageli hingehinda, vahendas eKathimerini.

Paljudel juhtudel oli tegemist ranna ebaseadusliku hõivamisega ning turistid ja kohalikud on taotlenud pidevalt riigilt tõhusamaid reegleid.

Nüüd tehakse Kreeka rannapiirkondade üle elektroonilist järelevalvet ja ettevõtete tegutsemise piirid on täpselt paigas. Lisaks jäävad mitmed Kreeka rannikupiirkonnad ka Natura looduskaitsealadele, mistõttu kehtivad seal veel eraldi reeglid, mis aitavad kaitsta maastikke ja Kreeka elurikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles